Belföld

Ombudsman: alkotmányos visszásság a választáson

Vizsgálatot indít az ombudsman az eredmények közzétételével kapcsolatban.

Jóri András szerint a vasárnapi választások alkalmával a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő alkotmányos jogot érintő visszásság állt elő, ezért az adatvédelmi biztos vizsgálatot indít az előzetes választási eredmények közzétételével összefüggésben.

A biztos szerint a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő alkotmányos jogot érintő visszásság állt elő, mivel a választók nem értesülhettek időben a választás előzetes eredményeiről, amelyek közérdekű adatok. “Ezzel szemben alternatív, megbízhatatlan csatornákon keresztül adatokhoz lehetett jutni, ahelyett, hogy a hivatalos információs rendszer alapján, közszolgálati médiumokon keresztül tájékozódhattak volna a választók” – szögezte le.

Az adatvédelmi biztos, mivel szerinte az alkotmányos jog érvényesülése “nehézségekbe ütközött és a törvény értelmezése lehetőséget ad a visszásságra”, hivatalból vizsgálatot indít az előzetes választási eredményekről való tájékoztatás jelenlegi szabályozásával és gyakorlatával kapcsolatban annak érdekében, hogy a jövőben a hasonló visszásság elkerülhető legyen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik