Belföld

57 körzet billeg még

Országszerte 57 választókerület maradt, ahol nem dőlt el az első fordulóban a választás. Egy budapesti körzet kivételével mindenhol a Fidesz-KDNP jelöltje vezet, a legtöbb helyen csak pár százalék kellett volna a biztos győzelmet jelentő 50 százalékhoz.

Nem sok kérdést hagyott a Fidesz, hiszen egy XIII. kerületi körzetet kivéve – ahol az angyalföldi polgármester, Tóth József végzett az élen – mindenhol nyertek. 119 helyen ráadásul második forduló sem lesz, hiszen a Fidesz-KDNP által indított jelölt már az első fordulóban megszerezte a szavazatok több, mint felét.

Amit már kiosztottak (forrás: valasztas.hu)

Amit már kiosztottak (forrás: valasztas.hu)

A legtöbb nyitott kérdés még Budapesten (20 billegő körzet) és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (10) van, míg Győr-Moson –Sopronban, Hajdú-Biharban, Somogyban, Tolnában, Vasban és Veszprém megyében tarolt a Fidesz.

billegő körzetek

Budapest – 20
Baranya – 1
Bács-Kiskun – 1
Békés – 1
Borsod-Abaúj-Zemplén – 10
Csongrád – 3
Fejér – 2
Heves – 4
Jász-Nagykun-Szolnok – 6
Komárom-Esztergom – 2
Nógrád – 1
Pest – 2
Szabolcs – 3
Zala – 1

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke hétfő reggel az ATV műsorában kijelentette: senkinek sem fogja javasolni, hogy a második fordulóra visszalépjen annak javára, “akinek a pártja komcsilistát állított”.

Az LMP sehol nem lép vissza a 2010-es országgyűlési választás második fordulójában – közölte Hámori Hanna sajtófőnök hétfőn.

A pártnak a sajtóosztály közlése szerint 13 egyéni képviselőjelöltje jutott be a második fordulóba; ők mindannyian Budapesten indultak és a harmadik helyen várják az április 25-iki folytatást.

Nagy csaták

Bár a legtöbb körzetben a második forduló sem hozhat jelentős változást, egy-két helyen a szocialisták beérhetik a Fidesz jelöltjét. Ilyen például a borsodi 7-es körzet, Kazincbarcika, ahol a fideszes Tamás Barna mindössze 37 százalékkal nyert, a szocialista Szitka Péter pedig 28 százalékot szerzett. Az MSZP-s jelölt dolgát nehezíti azonban, hogy 28 százalékot szerzett a jobbikos Endrésik Zsolt is.

Az edelényi körzet sem tekinthető lefutottnak, ahol ugyan szintén a fideszes Daher Pierre nyert, ám a nyomában ott lohol az épp független Molnár Oszkár, aki egy esetleges jobbikos visszalépéssel megelőzhetné a pillanatnyilag vezető fideszest.

Pesti drámák

Kevesen gondolták volna, hogy Szanyi Tibor, aki rendszeresen hozza Újlipótvárost az MSZP-nek, veszít, de ez most megtörtént. Kevesebb, mint ötszáz szavazattal, de alulmaradt a fideszes Szalay Péterrel szemben. Így a XIII. kerület belső részein a második forduló is öldöklő küzdelmet hozhat, igaz, egyetlen szocialista győző, Tóth József sem számíthat könnyű menetre.

Óbudán Orosz Sándor (MSZP) maradt le 13 százalékkal a Menczer Erzsébet (Fidesz-KDNP) mögött, akin esetleg az LMP-s Szabó Tímea majd 13 százaléka segíthet, igaz, a segítség fordított irányú is lehet és el is maradhat. Hasonló a helyzet a fővárosi 22-esben, Zuglóban, ahol a szocialista és az LMP-s jelölt összefogása foszthatja csak meg a Fidesz aspiránsát a mandátumtól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik