Belföld

7-kor se legyen kapuzárási pánik

Hosszú sorok Budapesten, Pécsett, Szegeden és Győrben.

Az Országos Választási Bizottság állásfoglalása szerint este 7 után is leadhatják voksukat, akik 19 óráig beállnak a sorba. A szavazatszámláló bizottságoknak kell megteremteniük a technikai feltételét, hogy a 19 óra után érkezők már ne szavazhassanak.

Az OVB azért foglalkozott a kérdéssel, mert több helyről is olyan jelzés érkezett, hogy hosszú sorok kígyóznak azon szavazókörök előtt, ahol az igazolással szavazók is leadhatják voksukat..

Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda vezetője közölte, hogy a törvény szerint 19 órakor a szavazóhelyiséget be kell zárni, de akik a szavazóhelyiségben vagy az előterében tartózkodnak, még szavazhatnak. Választási szakértők szerint aki a sorban áll, azt úgy kell tekinteni, mintha legalább a szavazóhelyiség előterében tartózkodna.

Az országgyűlési képviselők választásának első fordulójában az igazolással szavazók fogadására kijelölt szavazókörökben az ország több pontján is csak hosszas várakozás, sorban állás után tudták leadni szavazatukat a választók.

Órákat kellett várni több helyen: nemcsak Budapesten, hanem több vidéki nagyvárosban, így Pécsett, Szegeden és Győrben is sorban kell állni az igazolással voksolóknak. Nekik a törvény szerint választókerületenként csak egy szavazókör van kijelölve – korábban a lakóhelyüktől távol szavazók megválaszthatták, hogy mely szavazókörben adják le voksukat.

Budapesten hosszú sorok voltak Újbudán, Újpalotán, Zuglóban, Óbudán és a II. kerületben is. Sok helyen nemcsak az igazolással voksolóknak kell várakozniuk, két és fél órás sorban állást jeleztek a XI. kerületből, olyanok is, akik a lakóhelyük szerinti szavazókörben szavaztak.

Az idei választáson először fordul elő, hogy a lakóhelyüktől távol szavazók egyetlen kijelölt szavazókörben adhatják le voksukat. A fővárosban van olyan szavazókör, ahol így több mint két és félezerrel többen szavaznak a megszokottnál.

A Független Hírügynökség helyszíni tudósítói szerint a kialakult sorokban sokan attól tartanak, hogy este hét óráig, vagyis a hivatalos urnazárásig nem kerülnek sorra. A hírügynökség kérdésére az Országos Választási Iroda azt a tájékoztatást adta, hogy a törvény világosan rendelkezik az ilyen esetekről. E szerint: aki időben, vagyis este hét óráig megérkezik a szavazóhelyiséghez, az mindenképpen leadhatja a voksát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik