Belföld

A matek borítékolja a Fidesz kétharmadát

Valami nagyon nagy dolognak kell történnie ahhoz, hogy a felmérésektől eltérő eredmény szülessen.

Már matematikailag is nagy esélye van a Fidesznek a kétharmados győzelemre – ezt mondta Závecz Tibor, a Szonda Ipsos véleménykutatási igazgatója a TV2 reggeli műsorában. 55 százalék körüli listás eredménynél ugyanis 130-135 mandátumot tud szerezni a legnagyobb ellenzéki párt a választások első fordulójában – mondta a szakértő. Erre rátesz egy lapáttal, hogy az egyéni választókerületekben akkora a különbség a Fidesz javára a többi párthoz képest, hogy a kevés jelölt mellett az 50 százalék plusz 1 szavazat is simán hozható.

Závecz szerint a Jobbiknak és az MSZP-nek együttesen 46 százalék körüli eredményt kellene produkálnia, hogy megakadályozzák a Fidesz kétharmadát, ám ez a legutóbbi felmérések szerint nagyon messze van.

A Szonda igazgatójának véleményét Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke is megerősítette: 55 százalékos eredmény mellett jó esélyt lát a Fidesz kétharmadára, márpedig most 60 százalék körül állnak tartósan. Ha alacsony a részvétel, akkor a kis pártok és a Fidesz is jól jár, mert a részvételi hajlandóság jelentős emelkedésére van szükség, hogy a jelenlegi adatokat felborítsa – véli Stumpf.

A két szakértő kérdésre elmondta: jól szerepelhet a Jobbik Borsod megyében, de egy első fordulós egyéni győzelem még nem jelenti a második forduló besöprését. Többi közt azért sem, mert a szocialisták nincsenek olyan kapcsolatban a radikálisokkal, hogy visszalépjenek a javukra, ami szintén a Fidesznek kedvezhet. Ráadásul, fogalmazott Závecz Tibor, a megélhetési gondokkal küszködők számára a Fidesz kormányzókészségébe vetett hit többet ér, mint a Jobbik „mindent eltörölni vágyó”, rendszerváltási attitűdöket magában foglaló politikája.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik