Belföld

Jelölt lett a letartóztatottból

Indulhat a választásokon Leinemann Zsolt, aki ellen a ScienNet-ügyben folyik eljárás.
Kapcsolódó cikkek

Leinemann Zsolt Debrecen 2. számú választókörzetében indul független jelöltként.
A területi választási bizottság elutasító határozatának indoklásáról Vasas Lászlóné, a testület vezetője korábban elmondta: a jelöltnek az ország minden tájáról odasereglett emberek gyűjtöttek ajánlószelvényeket, de erre nem volt meghatalmazásuk. E nélkül a cédulagyűjtés jogosulatlan adatkezelésnek számít – tette hozzá.

A Hajdú-Bihar Megyei Bíróság ugyanakkor “a meghatalmazások hiányára alapított szabálysértést nem találta megállapíthatónak, így a választási eljárás hivatkozott alapelveinek megsértése sem állhat fenn”.

Vasas Lászlóné az előzetes letartóztatásban lévő jelölt mentelmi jogával kapcsolatban az MTI érdeklődésére elmondta: a mentelmi jog érvényesítését – annak megfelelően, hogy az ügy ügyészségi vagy bírósági szakaszban van – az illetékes ügyészségnek, illetve bíróságnak kell kezdeményeznie az Országos Választási Bizottságnál.

A ScienNet nevű, Washingtonban bejegyzett cég magyarországi tevékenysége miatt adócsalás és sikkasztás miatt folyik eljárás. A vám- és pénzügyőrség 2009. november 20-án rendelt el nyomozást a ScienNet törzsvásárlói rendszerével kapcsolatosan. A társaság képviselőjét a bíróság november 27-én helyezte előzetes letartóztatásba.

Frissítünk!

2019 februárjában Leinemann Zsolt ügyvédje arról tájékoztatta a 24.hu-t, hogy a Fővárosi Főügyészség a 2017. december 22-én Leinemann Zsolttal szemben a büntetőeljárást megszüntette, mivel a nyomozás adatai alapján nem volt megállapítható bűncselekmény elkövetése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik