Belföld

Nincs mentelmi ügy az OVB előtt

Jelenleg nincs mentelmi jog elbírálásával kapcsolatos kérelem az Országos Választási Bizottság előtt - mondta az OVI vezetője.

Virág Rudolf emlékeztetett rá: az OVB eddig két esetben döntött képviselőjelölt mentelmi jogáról és jelenleg nincs az OVB előtt ilyen tárgyú beadvány.

Az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény szerint a képviselő-választáson jelöltként igazolt személyt mentelmi jog illeti meg, amelynek felfüggesztéséről az OVB határoz.

Virág Rudolf hangsúlyozta: az eljárásra nem a választási eljárási törvény szabályai vonatkoznak, hanem a hivatalban lévő képviselőkkel szemben alkalmazott jogszabály. Kérdésre válaszolva elmondta: amint mentelmi joggal kapcsolatos kérelem érkezik az OVB-hez, azt a testület napirendre tűzi és elbírálja. A mentelmi jog kérdése azért került napirendre, mert több képviselőjelölt is van, aki ellen büntetőeljárás van folyamatban.

Eddig két precedens volt

Az OVB két alkalommal határozott mentelmi ügyben. Az egyik egy 2009-es európai parlamenti (EP) választási ügy volt, akkor a bizottság nem függesztette fel Szima Judit, a Jobbik képviselőjelöltjének mentelmi jogát, aki ellen bujtogatás miatt indult eljárás. A másik ügy pedig a 2010-es országgyűlési választáshoz kapcsolódó ügy volt: a bizottság felfüggesztette Egyed Zsoltnak, a Jobbik jelöltjének mentelmi jogát. A jelölt ellen rágalmazás miatt indult eljárás, az OVB – határozata szerint – azért függesztette fel Egyed Zsolt mentelmi jogát, mert a büntetőeljárás tárgyát képező cselekmény az országgyűlési képviselők választásának kiírását megelőzően történt, és a büntetőeljárás nem áll összefüggésben a választási eljárással. A magánvádlók azonban ejtették a vádat, a büntetőeljárás így megszűnt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik