Belföld

Hiller: több mint 25 milliárdos pluszt kap a felsőoktatás

A pályázatokról tíz napon belül döntenek.

“A közeljövőben a kutatóegyetemi cím odaítélésével, illetve a kutatóegyetemi rendszer felállításával több mint 25 milliárd forint plusz jelentkezik a magyar felsőoktatás költségvetésében. Ez azt jelenti, hogy ha a magyar felsőoktatás éves költségvetését tekintjük, ami 200 milliárd forint körüli összeg, még ennek a kormánynak az időszakában és a választások előtt ez kiegészül valamivel több mint tíz százalékkal” – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Hiller István.

A támogatásban a sikeresen pályázó intézmények részesülhetnek. A kérdésben tíz napon belül döntés születik, amelyet nyilvánosságra is hoznak – tette hozzá a miniszter.

Hiller István kiemelte: a felsőoktatási intézmények finanszírozásába az elmúlt években több mint százmilliárd forint épült be uniós forrásból. A felsőoktatási intézmények gazdálkodása felelősségteljes – tette hozzá.

Az MTI információi szerint az összesen 27 milliárd forintra nemcsak a kutatóegyetemi státuszra pályázó intézmények pályázhattak. A plusztámogatásból 12 milliárd forintot a közép-magyarországi régióban osztanak majd szét. Intézményenként 1,5-3 milliárdos dotációt jelenthet a mostani támogatás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik