Belföld

A diákok mutathatnak példát a pártoknak

Először rendeznek Magyarországon a vitatkozás tudományát népszerűsítő versenyt. A számos országban közkedvelt játék célja, hogy már fiatalkorban megtanítsa a tolerancián alapuló érvelést.

A világ több országában mára népszerűvé vált disputa – egy angolszász nyelvterületről származó vitakultúrát fejlesztő játék – immár verseny formájában is elterjedt Európában. A szervezők szerint napjainkban különösen fontos, hogy a „vita” szót ne pejoratív értelemben használjuk, hanem visszaszerezze azt a tekintélyt, amit az ókorban vívott ki magának. Ebben is segítséget nyújt az új kezdeményezés. Ez különösen aktuális akkor, amikor a pártok a választási kampányban sem hajlandók egymással nyilvánosan vitázni.

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és a Külügyminisztérium EU Tájékoztató Szolgálata alkalmat biztosít arra, hogy hazánkban is rendezzenek Vita-csatát középiskolás diákok számára. A témakörök a szegénység és az oktatás lesznek.

A versenyzők régiók szerint két alföldi városban, Debrecenben (április 9-11) és Kecskeméten (április 16-18) mérik össze érvelőképességüket nyilvános viták keretében. A három nap alatt a komoly összecsapások mellett interaktív és közösségformáló játékok is helyet kapnak a programban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik