Belföld

Kikoptak a nők a pártlistákról

Több megyében is megváltoztak az erőviszonyok, amit jól mutat az, hogy kit, hová soroltak be.

Ugyan a Fidesz és az MSZP is gyakran emlegeti a nők és férfiak közötti esélyegyenlőség fontosságát a választások előtt, területi listáikon rendre olyan helyekre sorolták a hölgyeket, ahonnan kétséges a bejutásuk a parlamentbe. Jó példa erre a tolnai szocialista sorrend, ahol 2006-ban még nők álltak az első két helyen, de ők most csak a 7. és 8. pozíciót kapták meg. A Fidesznél hasonló visszaléptetés történt Győrben, ahol a korábbi 3. helyezett, Molnár Ágnes, ebben az évben 6. helyről várhatja a voksolást.

A párton belüli erőviszonyok megváltozását jelzi, hogy egy-egy korábbi favorit helyét, idén sikeres polgármesterek vagy megyei közgyűlési elnökök veszik át. Például Heves megyében, az egri polgármester, Habis László 2. helyen van, pedig korábban nem is jegyezték őt. Több ismert MSZP-s poltikus, aki régen megyei listán volt előkelő helyen, most országos listán próbálkozik. Lamperth Mónika például Somogyból tűnt el. A Fidesznél költözködés is zajlik: többek közt Orbán Viktor Pest megyei indulása után Fejérbe tette át székhelyét.

Nagy átrendeződés volt a Jobbik és az MDF listáin is: míg a radikális párt a legtöbb helyen teljesen új arcokkal méretteti meg magát, a Fórum megyei indulói, a mostanában mért 5-6 százalékos támogatottság mellett, kevés eséllyel juthatnak képviselői székek közelébe.

Ajánlott link:

Kitúrták a nőket a Fidesz és az MSZP pártlistáiról (Origo)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik