Belföld

Molnár Oszkár kizáratta magát a Fideszből

Edelény Fidesz-alapszervezete megszüntette Molnár Oszkár parlamenti képviselő, edelényi polgármestere tagsági viszonyát.

Korábban hetekig arról szólt a polémia, Molnár Oszkárt indítja-e a Fidesz a borsod megyei 8. választókörzetben vagy sem. A képviselő váltig állította, a sajtóban megjelent nyilatkozatait alá tudja támasztani, semmi oka nincs a pártvezetésnek, hogy másképpen döntsön. A helyi alapszervezet ekkor még szimpátiatüntetést is rendezett Molnár Oszkár mellett.

A Fidesz választmányára azonban nem voltak hatással a helyi alapszervezet által Molnár Oszkár támogatására a megmozduláson gyűjtött aláírások, úgy határozott, a 2010-es országgyűlési választásokon dr. Daher Pierre – a helyi kórház igazgatója, önkormányzati képviselő – indulását favorizálja a párt színeiben. Molnár Oszkár ekkor úgy döntött, független jelöltként méreti meg magát.

A Fidesz alapszabálya szerint azonban „kizárási javaslat nélkül megszűnik annak a tagnak a tagsági viszonya”, aki előzetes egyeztetés és hozzájárulás nélkül, választásokon bármely más szervezet képviseletében vagy független jelöltként, akár egyéniben, akár listán jelölteti magát a szövetség hivatalos jelöltjével szemben.

Molnár Oszkárt március 19-én független jelöltként regisztrálta a választási iroda, ezért döntött úgy a helyi alapszervezet, hogy a polgármester-képviselő tagsági viszonyát megszünteti. Molnár Oszkár elmondta: március 18-án felfüggesztette párttagságát, ezért őt nem zárhatják ki. A képviselő-jelölt hozzátette még: fél év múlva a Fidesz frakcióban fog ülni – ennyi időnek kell ugyanis eltelnie ahhoz, hogy a függetlenként parlamentbe kerülő politikus valamely képviselőcsoportnak tagja lehessen.

A Fidesz sajtófőnöke, Havasi Bertalant elmondta: „Molnár Oszkár nem tagja a Fidesznek. Tagsági jogviszonya a Fidesz alapszabálya értelmében automatikusan megszűnt. Így tehát annak sincs jelentősége, hogy Molnár Oszkár felfüggesztette-e vagy sem a tagságát”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik