Belföld

Fej-fej mellett az MSZP és a Jobbik

A Fidesz pedig egyre távolabb kerül a szocialistáktól a Nézőpont szerint.

Január elején még a részvételüket biztosra ígérő szavazók körében a Fidesz 42 százalékon állt, március közepére viszont ez már 57 százalékra emelkedett. Ezzel szemben az MSZP nem tudott kitörni a 10-12 százalékos körből és a Jobbik sem haladta meg tartósan a 10 százalékot – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb – a Heti Válasz részére készített – kutatásból.

A potenciális szavazókat tekintve még nagyobb a különbség a pártok között. A kutatás így nevezi az egy-egy párt által elérhető maximális tábort, amelyeket a politikusokkal vagy programokkal kapcsolatos kérdések alapján becsülnek. Eszerint a Fidesz 62 százalékot szerezhetne, míg az MSZP 15, a Jobbik pedig 14 százalékot.

A kisebb pártok az aktív szavazókat figyelembe véve nem érnék el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. A kutatás szerint a potenciális szavazók körében ugyanakkor az LMP 9 százalékot is elérhet, az MDF azonban még így is csak 4 százalékot szerezhetne. A felmérés felhívja a figyelmet, hogy a két kispártnak csaknem 300 ezer biztos szavazója van, de potenciálisan további 300-400 ezren adhatják rájuk listás voksukat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik