Belföld

Délután kiderül ki képes országos listát állítani

Kedd 16 óráig jelenthetik be a pártok országos listáikat az áprilisi országgyűlési választásra; a határidő előtt egyelőre csak az MSZP és a Fidesz-KDNP országos listáját vette nyilvántartásba az Országos Választási Bizottság (OVB), de a Jobbiknak, az MDF-nek, a Lehet Más a Politikának (LMP) és a Civil Mozgalomnak is megvan a szükséges számú jelöltje.

Az országos lista állítására azok a pártok jogosultak, amelyek hét területi választókerületben tudtak listát állítani. Az Országos Választási Iroda (OVI) internetes tájékoztató oldala szerint a Jobbiknak, az MDF-nek, a Lehet Más a Politikának (LMP) és a Civil Mozgalomnak van meg a szükséges számú jelöltje, hogy legalább hét területi listát tudjon állítani.

Az országos lista állítása feljogosítja a jelölőszervezetet, hogy delegáltat küldjön az OVB-be, valamint arra, hogy a párt – amennyiben eléri a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt – részesüljön az úgynevezett kompenzációs mandátumokból. Az országos listán összesen legalább 58 mandátumot osztanak majd ki.

2006-ban 25 jelölőszervezet tudott egyéni jelöltet indítani, ebből 15 pártnak sikerült a területi lista állítása is, a jelölőszervezetek összesen 153 területi listát állítottak. Országos listát tíz jelölőszervezet tudott állítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik