Belföld

Megállapodott Herényi és Retkes

Megszületett az egyezség hétfő koradélutánra az MDF és az SZDSZ között az MDF fővárosi listájáról. Csapody nincs rajta.

A hétfőn kora délután nyilvánosságra hozott lista a két párt álláspontját tükrözi – válaszolta az MTI-nek Retkes Attila, az SZDSZ elnöke arra a kérdésre, hogy elégedett-e az MDF budapesti választási listájával.

Véleménye szerint a lista világosan megmutatja, hogy van igazi alternatíva „a populista Fideszszel, a nemzetiszocialista Jobbikkal és a nyolc év igen gyenge kormányzásban szétesett MSZP-vel” szemben.

van országos listájuk

Az Országos Választási Iroda tájékoztató oldala szerint hétfőn kora délután nyilvántartásba vették az MDF hetedik területi listáját is, így az MDF is állíthat országos listát.
Az a párt, amelyik képes hét területi listát állítani, jogosult az országos lista állítására és így részesedhet a kompenzációs mandátumokból. Az MDF-nek a valasztas.hu adatai szerint eddig Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Pest és Tolna megyében van területi listája.

Arra a kérdésre, hogy az SZDSZ Választási Operatív Testülete mennyire egységesen fogadta el a listát, azt mondta, hogy a testület nem külön-külön fogadott el listákat, hanem egy sorrendet határozott meg.

Arra, hogy az MDF országos listáján kap-e helyet Ikvai-Szabó Imre SZDSZ-es főpolgármester-helyettes, aki nem szerepel a budapesti lista első tíz helyén, azt mondta, hogy hétfőn csak a budapesti listáról tud nyilatkozni, az országosról kedden tájékoztatják a sajtót.

Csapody Miklós esetleges visszalépéséről közölte, hogy az egy másik párt ügye, ezért nem kívánja kommentálni. Hozzátette: az MDF úgy tájékoztatta, hogy az MDF két fővárosi jelöltje, Slosár Gábor és Király Zoltán is jó eséllyel jelöltté válhat, miután elbírálják jogorvoslati kérelmüket, ezért a budapesti lista nincsen veszélyben.

nem értenek egyet

Az MDF óbudai szervezetének elnöke, Szegner László hétfőn azt közölte, hogy az MDF budapesti választmányának új elnöksége nem ért egyet a főváros bejutó pozícióinak az MDF alapszabályával ellentétes “kiárusításával”. (MTI)

Retkes Attila SZDSZ-elnök és Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese hétfőn közleményben tudatta, hogy a Magyar Demokrata Fórum a Szabad Demokraták Szövetségével egyetértésben olyan fővárosi listát terjeszt a választási bizottság elé, amelynek első tíz helyén sorrendben a következő jelöltek szerepelnek: Bokros Lajos, Debreczeni József (MDF), Skaliczki Andrea (SZDSZ), Iván János (MDF-SZDSZ), Pusztai Erzsébet (MDF), Győri Dénes (MDF), Farkas Tibor (MDF), Ferencz István (MDF-SZDSZ), Király Zoltán (MDF), Ritter János (MDF-SZDSZ).

A visszalépését kilátásba helyező fővárosi jelölt, Csapody Miklós nem szerepel a listán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik