Belföld

Kik lesznek az SZDSZ-esek az MDF-listán?

Vasárnap délután az MDF és az SZDSZ vezető testületei előbb külön-külön vitatják meg a Magyar Demokrata Fórum által szombaton elfogadott választási listákat, majd közös tárgyalóasztalhoz ülnek.

A távirati iroda szabaddemokrata forrásokból úgy tudja, hogy az SZDSZ a fővárosi lista második helyére akarja tetetni Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettest.

Az SZDSZ Választási Operatív Testülete vasárnap kora délután ül össze és megtárgyalja az MDF országos választmánya által szombaton elfogadott országos és területi listákat – mondta a szabaddemokraták elnöke. Retkes Attila információi szerint az MDF elnöksége is ülést tart. Hozzátette, ezt követően azt tervezik, hogy a két párt vezetői az este folyamán közös tárgyalóasztalhoz ülnek.

A Választási Operatív Testület – az elnök szavai szerint – az MDF-fel kötött megállapodás jelenlegi szakaszából eredő feladatokat tekinti át, illetve pontosan elhelyezi az „öt bejutásra esélyes helyet a budapesti és az országos listán”.

A pártelnök elmondta azt is, hogy az MDF az országos listáján csak az első tíz helyet töltötte fel, a következő tízben biztosan szerepelnek majd szabad demokraták. Hangsúlyozta azt is, hogy a budapesti listával kapcsolatos tárgyalásokat csak vasárnap zárják le. Véleménye szerint ezek leadásakor kell látszania, hogy az SZDSZ országos tanácsa által elfogadott öt személy pontosan hol szerepel ezeken a listákon.

A pártelnök arra a kérdésre, hogy a megállapodás korábban ismert részleteivel ellentétben a fővárosi lista első és második helyén nem szabad demokraták szerepelnek, azt mondta, hogy a hivatalos egyezség szerint a két listán kettő olyan helyet kell kapniuk, amely már öt százaléknál bejutást ér.

Az MTI más szabad demokrata forrásokból úgy tudja, hogy az SZDSZ a vasárnap esti megállapodás feltételeként azt akarja szabni, hogy a fővárosi listán Bokros Lajos mögött Ikvai-Szabó Imre kapja meg a második helyet. Így viszont az MDF-es Debreceni József egy hellyel hátrébb szorulna.

Az SZDSZ országos tanácsának és fővárosi választmányának közös, szombati ülése után Retkes Attila jelentette be, hogy a két szervezet a Választási Operatív Testületnek azt a javaslatát fogadta el, amely szerint vélhetően öt olyan hely van az MDF által a választási együttműködés keretében felajánlott országos és budapesti listás pozíciók között, amelyek jó esélyt kínálnak a parlamentbe való bejutásra.

Éppen ezért egy öt névből álló, zárt listát készítettek, amelyen csak a jelöltjeik sorrendjét határozták meg. A listán a következő személyek szerepelnek: Retkes Attila pártelnök, Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes, Skaliczki Andrea, az országos tanács elnöke, Szentkuti Károly Győr-Sopron-Moson megyei elnök és Iván János, a párt XXII. kerületi képviselőjelöltje.

Az MDF szombati országos választmányi ülését követően Makay Zsolt, a testület elnöke közölte, hogy Dávid Ibolya pártelnök vezeti az MDF országos listáját, Bokros Lajos, a párt miniszterelnök-jelöltje pedig a budapesti lista élén áll. Az országos lista első tíz helyén Dávid Ibolya mellett Herényi Károly elnökhelyettes, Kajdi József, az MDF kabinetvezetője, Makay Zsolt választmányi elnök, Pusztai Erzsébet pártigazgató, Karsai Péter elnökségi tag, Retkes Attila, az SZDSZ elnöke, Nagy Tamás, Somogyi Zoltán kampányfőnök és Juhász Zoltán szerepelnek.

A választmányi elnök közleménye szerint az MDF budapesti területi listáját Bokros Lajos vezeti, akit Debreczeni József követ.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.