Belföld

Izraeli repülők: összeül a honvédelmi bizottság?

A Fidesz választ vár a Honvédelmi Minisztériumtól az izraeli repülők ügyében.

A honvédelmi bizottság fideszes tagjai kezdeményezték, hogy kedden üljön össze a testület a magyar légtérben gyakorlatozó izraeli repülők ügye miatt. Itt lehetőséget adnának a kormány illetékeseinek, köztük a honvédelmi miniszternek, hogy magyarázatot adjanak a történtekre – közölte Simicskó István szombaton Budapesten.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának KDNP-s elnöke sajtótájékoztatóján kifejtette: a magyar emberek joggal várnak választ arra, hogy milyen célból érkeztek ezek a repülők Magyarország légterébe, milyen gyakorlatot végeztek, milyen okból tették mindezt, és miért éppen most, a választások előtt történt ez az akció.

Kijelentette: a történtek miatt továbbra is úgy látják, hogy Szekeres Imre honvédelmi miniszternek le kellene mondania.

A kereszténydemokrata politikus megerősítette a Fidesz-KDNP azon véleményét, amely szerint elképesztő, hogy a Honvédelmi Minisztériumnak (HM) fogalma sincs arról, hogy egy másik ország hadseregéhez tartozó kémrepülőgépek átrepültek Magyarországon. Az is megdöbbentő, hogy maga Bajnai Gordon miniszterelnök is az újságokból értesült erről – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy katonai légügyi hatóság nélkül – amelynek visszaállítására Szekeres Imre pénteken javaslatot tett a kormányfőnek – a katonai hírszerzés nem tudja-e észlelni az ilyen gépeket, Simicskó István úgy válaszolt: ez egy jelentős probléma, ám hiányát már lehetett volna érezni előbb is.

Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy az engedélyeztetési eljárás mikéntjére is választ kellene adni.

Arra, hogy Izraellel létezik-e olyan kétoldalú megállapodás – mint a szövetséges NATO-tagállamok esetében -, amely megkönnyíti számára az ilyen repülések engedélyezését, Simicskó István azt mondta: nem tudja, hogy vannak-e kétoldalú megállapodások, de úgy tűnik, a kormány sem tudja. Arra a kérdésre, miszerint elképzelhető-e, hogy parlamenti jóváhagyásra lett volna szükség egy ilyen típusú repüléshez, úgy reagált: normális esetben minimum egy tájékoztatást kellett volna adni a szakbizottságnak.

A Magyar Nemzet csütörtöki számában saját forrásra hivatkozva azt írta, hogy szerdán az izraeli légi- és űrerők két gépe kétszer megközelítette a Ferihegyi repülőtér leszállópályáját Vecsés irányából, majd leszállás nélkül távozott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik