Belföld

Pénteken lezárul az ajánlószelvény-őrület

Már csak néhány órájuk van a pártoknak és a független jelölteknek arra, hogy szelvényeket gyűjtsenek és jelölteket állítsanak az áprilisi országgyűlési képviselő-választásra. A határidő délután négy óra.

A jelöltséghez a törvény szerint legalább 750, a választókerületben lakó választópolgár ajánlása szükséges, ezeket a választókerületi választási bizottságnál kell leadni, majd az ajánlások ellenőrzése után a választási bizottság dönt a jelölt nyilvántartásba vételéről.

A pártok közül csak a Jobbik, az MSZP és a Fidesz-KDNP tudott mind a 176 egyéni választókerületben jelöltet állítani.

A péntek délután négy órai határidőn túl beérkező ajánlásokat és jelentkezéseket a bizottságok már nem fogadhatják el. Az ajánlásokat a bizottságok mellett működő irodáknak ellenőrizniük kell.

Országszerte sok olyan jelölt van, akinek még nem sikerült összegyűjtenie a szükséges 750 ajánlást, így várhatóan még az utolsó órákban is sok helyütt kopogtatnak majd a még le nem adott cédulákért.

Azoknak, akik az utolsó napon adják le az ajánlószelvényeket, még számolniuk kell azzal is, hogy a bejelentett személy nem válik “azonnal” jelöltté, mert a jogorvoslati eljárás akár április 3-áig is eltarthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik