Belföld

Ombudsmannál a kitoloncolt gyerekek ügye

A Helsinki Bizottság szerint szívtelen és alkotmányellenes, hogy az akár több évig Magyarországon nevelkedő kicsiket elszakítják a családjuktól.

A jelenlegi szabályozás szerint a Magyarországon született, de ismeretlen állampolgárságú gyerekeket otthonokban vagy nevelőszülőknél helyezik el. Ezt követően sokszor csak több éves jogi procedúra után deríthető ki, hogy a kicsik honnan származnak. A hatóságok ezután – sokszor minden előzetes figyelmeztetés nélkül –, pár nap leforgása alatt kiszakítják a gyermekeket megszokott környezetükből és kitoloncolják őket az országból.

Nemrég vált ismertté a kétéves Balázs története, aki születésétől fogva magyar családban nevelkedett az SOS Gyermekfaluban, mégis a 17 hónapos gyermeket Romániába szállították úgy, hogy addigi nevelőszüleit arról sem tájékoztatták, hová került pontosan. Végül a civil szervezet munkatársai találták meg személyes kapcsolataikon keresztül Brassóban.

Az SOS Gyermekfalu és a Magyar Helsinki Bizottság most vizsgálati kérelemmel fordult az állampolgári jogok országgyűlési biztosához, mert véleményük szerint nem csak könyörtelen a magyar hatóságok eljárása, hanem alkotmányellenes is.

Ajánlott linkek:

Alkotmányellenes a gyerekek kiszakítása (Index)
Kitoloncolt kisgyerekek (RTL Klub)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik