Belföld

Mesterházy: nem lesz visszalépés a Fidesz javára

Mesterházy Attila szerint az MSZP a választások után is mindenképpen "megkerülhetetlen erő" marad. Szerinte a választások második fordulóját követően a pártnak azonnal el kell kezdenie egy új baloldal felépítését.

A szocialista politikus továbbra is úgy látja: mostanra egyértelművé vált, hogy három politikai erőnek van esélye bejutni a parlamentbe, az MSZP-nek, a Fidesznek és a Jobbiknak. Utóbbi kettőt azonban – mint az MTI-nek adott interjúban hangsúlyozta – nem tartja demokratikus pártnak. A március 15-i ünnepi nagygyűlésen azért kérte a demokrácia iránt elkötelezett szavazókat arra, hogy szavazzanak az MSZP-re, mert a demokrata választók összefogásával tudja a párt megvédeni a szólás szabadsága, a jogállamiság, az emberi méltóság, és a békés egymás mellett élés értékeit. “Mindazok számára, akiknek fontosak ezek az értékek, csak az MSZP maradt meg utolsó védőbástyaként” – fogalmazott.

Határozott nemmel felelt arra a kérdésre, hogy a második forduló előtt az MSZP visszalépne-e egyes körzetekben a Fidesz javára annak érdekében, hogy megakadályozható legyen a jobbikos jelöltek győzelme. Azt a felvetést is elutasította, hogy a visszalépésre sor kerüljön Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol a közvélemény-kutatók a legerősebb Jobbik-támogatást mérték.

Mesterházy Attila a szocialista kampány legfontosabb mondatának, egyben a saját mottójának a “demokraták a fedélzetre, szavazzatok az MSZP-re!” üzenetet nevezte.

A szocialista politikus továbbra is kitart amellett, hogy “nincs lefutva a meccs”. Mint mondta, számos olyan európai választási példát tudna említeni, ahol az utolsó két hétben változott meg a választási szimpátia és ennek köszönhetően a várt eredmény is. Leszögezte, hogy egészen a kampánycsendig azért dolgoznak, hogy minél jobb eredményt érjenek el.

Ezzel összefüggésben Gyurcsány Ferenc pénteki értékelő beszédéről azt mondta: minden olyan rendezvény, amely meg akarja szólítani az elbizonytalanodott, de demokrata érzelmű szavazókat, hasznos és jó. Arról, hogy okozott-e konfliktust a párt vezetésén belül, hogy Gyurcsány Ferenc a korábbi zárt fórumok helyett most nyilvános beszédet tart, úgy felelt: ha egy civil szervezet rendezvénye új szavazatokat hoz, akkor az az MSZP érdekeit szolgálja.

A kormányfőjelölt kiemelte: neki most csak az számít, hogy a választásokon minél jobb eredményt érjenek el, ezért azzal sem akar foglalkozni, milyen pozíciója lehet a választások után a pártban. “Az MSZP-ben senkinek semmi nem jár. Mindenért meg kell küzdeni” – hangsúlyozta.

Mesterházy Attila arra a felvetésre, mi történik majd április 26-án reggel az MSZP-ben, azt válaszolt: a választási eredmények értékelésével párhuzamosan a második forduló másnapjától a jövőre, az új baloldal felépítésére kell koncentrálni. Kiemelte: azért van szükség a baloldal újjáépítésére, mert a szocialista párt ma sok demokrata számára nem vonzó. Szerinte el kell gondolkodni ezen a kritikán, mert a múltból egy okos párt mindig tanul.

Mesterházy Attila arra a kérdésre, hogy szerinte hogy politizálna ellenzékben az MSZP, úgy vélekedett: ugyanazon értékek szerint, ahogyan azt kormányon tenné. A napi politikai pragmatizmus nem írhatja felül az elveiket – mondta.

Kifejtette: be kell fejezni az acsarkodást és a politikának bizonyos kérdésekben kompromisszumot kell kötnie, hogy a nemzeti minimumok alapján lehessen politizálni. “Ez nem azt jelenti, hogy mindenben egyet fogunk érteni a Fidesszel, és azt sem, hogy nem lesznek vitáink, de a politikának nemcsak a saját érdekeit kell néznie, hanem az emberek mindennapi problémáinak megoldását kell előtérbe helyeznie” – hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, előállhat-e az a helyzet a választások után, hogy az MSZP az erősorrendben a harmadik lesz a Fidesz és a Jobbik után, azt mondta: a szocialista párt mindenféleképpen megkerülhetetlen erő marad. “Bármennyire is vágynak rá a fideszes és jobbikos politikusok, olyan nem lesz, hogy a magyar baloldalt megsemmisítsék. Ezért az MSZP a következő húsz évben is olyan megkerülhetetlen párt lesz, mint amilyen az elmúlt húsz évben volt” – jelentette ki Mesterházy Attila.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik