Belföld

Elnök maradhat Such György

A jelenlegi rádióelnök, Such György mandátumának meghosszabbítására tett javaslatot a Magyar Rádió kuratóriumi elnökségének kétharmada kedden.

Rangos Katalin, a testület szocialista elmondta, hogy a kuratóriumi elnökség döntésével újabb négy évre ajánlja meghosszabbítani a rádió jelenlegi elnökének mandátumát a nagykuratóriumnak. A civil delegáltakkal kiegészült elnökség, vagyis a nagykuratórium március 25-én dönt a javaslatról – tette hozzá.

Such György mandátuma egyébként július végén járna le, de a szocialisták, az MDF és az SZDSZ delegáltjainak szavazataival azt meghosszabbíthatják. A Fidesz-KDNP delegáltjai nem vettek részt a szavazáson – tájékoztatott Rangos Katalin. (Az MSZP, az MDF, és az SZDSZ összesen 10 tagot delegál a testületbe, a Fidesznek és a KDNP-nek öt képviselője van a kuratórium elnökségében.)
Az elnök szerint döntésük előkészített és törvényes volt; “az elnök és a kuratórium közötti viták dacára sem akartuk, hogy a rádió olyan sorsra jusson, mint a köztévé” – fűzte hozzá.

Gál András Levente, a kuratóriumi elnökség Fidesz által delegált elnökhelyettese hozzáfűzte, hogy azért nem vettek részt a szavazáson, mert méltatlannak és elfogadhatatlannak tartották az elnökválasztás előkészítetlenségét. Az alapvető kérdésekre nem kaptak választ az ülésen megjelent Such Györgytől, amit szintén sérelmeztek a Fidesz-KDNP-delegáltak. “A végső szót a nagykuratórium mondja ki” – emlékeztetett az elnökhelyettes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik