Belföld

Mit kívánnak a pártok?

Az összes párt kampányrendezvénynek használta március 15-ét.

Orbán Viktor szerint április 11-e, az országgyűlési választások első fordulójának napja a “gyors, átütő, megrendítő alkotmányos változás”, az igazság pillanata lesz. A Fidesz elnöke hétfőn pártja fővárosi megemlékezésén, kampánynyitóján azt mondta: egy nagyarányú, megkérdőjelezhetetlen, elsöprő választási győzelem összefogja sok millió ember szétfutó akaratát, egyesíti a nemzetet, és még egy forradalomnál is többet ér.

Orbán egy régi angol mondókával példázta, hogy április 11-én minden szavazatra szüksége lesz a Fidesznek, amely szerinte az egyetlen politika tömörülés, amely képes irányítani az országot: „Egy szög miatt a patkó elveszett, patkó miatt a ló elveszett, a ló miatt a lovas elveszett, a lovas miatt a csata elveszett, a csata miatt az ország elveszett – máskor verd be jól a patkószeget!”

A pártvezető azt mondta: az jelenleg kormányon lévő erő, ha tehetné egy nokiás dobozba csomagolná az egész országot és offshore számlára utalná.

Magyarországot most nem idegen megszálló hatalmak, hanem az illúziók tartják fogságban – ezt mondta ünnepi beszédében hétfőn a fővárosi Pilvax közben az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Mesterházy Attila szerint csak rosszindulattal nem lehet észrevenni az elmúlt nyolc év fejlődését.

Az MSZP kormányfő-jelöltje pártját nevezte a progresszió, a szabadság és a szolidaritás utolsó bástyájának. Mesterházy Attila az MSZP nagygyűlésén azt mondta, csak a szocialisták tudnak gátat szabni “a jobboldali nyomulásnak”. A politikus elismerte, hogy ők sem hibátlanok. Mint mondta: egyik legnagyobb hibájuk az volt, hogy későn néztek szembe a korrupcióval.

Az MDF miniszterelnök-jelöltje pártja ünnepségén arról beszélt, hogy a márciusi ifjak felelős, áldozatkész értelmiségiek voltak, nem érték be saját “pecsenyéjük sütögetésével”. Bokros Lajos közölte: ma újra reformokra van szükség, de nagyon úgy tűnik, hogy a pártok ismét négy évnyi semmittevésre akarják ítélni Magyarországot.

A Lehet Más a Politika tizenkét fa elültetésével és a párt 12 pontjának ismertetésével emlékezett az 1848-as forradalomra és szabadságharcra Budapesten, a VIII. kerületi Teleki téren. Schiffer András listavezető közölte: március 15. azt üzeni, lehet változtatni Magyarország sorsán, az öröknek hitt viszonyok is megváltoztathatóak.

Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje szerint pártja győzni akar és győzni fog az áprilisi választásokon. A Jobbik elnöke a párt március 15-i nagygyűlésén tartott beszédében hangsúlyozta: a Jobbik kormányra kerülése esetén “mindenki és minden a helyére kerül”. Vona Gábor szerint ez a többségnek igazságot, míg például a “politikus bűnözőknek” börtönt fog jelenteni.

A Bazilikától egészen Szent István tér közepéig, a Jobbik nagygyűlésének színpadáig zárt alakzatban, kettős sorfalat alkotva állt mintegy száz egyenruhás, újságírói kérdésre válaszolva magukat az Új Magyar Gárda tagjainak nevezték. A kettős sorfalat egymásnak háttal fordulva alkotó egyenruhások terepszínű nadrágot, fekete bomberdzsekit, fekete bakancsot és fekete barettsapkát viseltek. A sapkákra részint zöld, részint piros háromszögek voltak varrva, amelyet az egyenruhások – szintén újságírói kérdésre válaszolva – rangjelzésnek neveztek.

Ajánlott link:

Orbán: a kapuk előtt állunk (FN.hu)
Mesterházy: nem vagyunk hibátlanok (FN.hu)
A kicsik kihasználták az alkalmat (FN.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik