Belföld

Az EU legrosszabbjai közé zuhantunk

Kevesebben dolgoznak a 15-64 éves korcsoportban hazánkban, mint Máltán. Ráadásul az egy évvel ezelőtti foglalkoztatottsági rátánlhoz képest 10 százalékkal csökkent ez az arány. Ez azt jelenti, hogy Magyarország az utolsó előtti helyen áll ebből a szempontból az Unióban.

Magyarországon tavaly a foglalkoztatottak létszáma sokkal alacsonyabb volt mint egy évvel korábban. Míg a 15-64 éves korosztály átlagosan 64,8 százaléka dolgozik az Európai Unióban, nálunk csak 55,4 százalékuk – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Statisztikai Tükör című kiadványából.

A tagországok közül jelenleg csak Málta 54,9 százalékos foglalkoztatottsági szintje alacsonyabb a miénknél, míg Olaszország 57,9 százalékos, illetve Románia 59,2 százalékos értéke áll hozzá a legközelebb.

Ez azért is megdöbbentő, mert Magyarországon 2009-ben a 15–64 éves férfiak 61,1 százalékát, a nőknek a felét foglalkoztatták, azonban így is a férfiak foglalkoztatottsága mutatott nagyobb elmaradást az uniós átlagtól.

Az uniós viszonylatban igen kedvezőtlen magyar foglalkoztatási ráta egyik oka az alapfokú iskolai végzettségűek rendkívül alacsony munkaerőpiaci jelenléte – olvasható a KSH jelentésében.

Magyarországon a 15–64 éves alapfokú iskolai végzettségűeknek csak 25,7 százaléka minősült foglalkoztatottnak 2009-ben, míg az EU-27 átlaga 46,2 százalék volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik