Belföld

Bajnai: az identitáskeresés napja van

"Egyik legnagyobb nemzeti ünnepünk megtartása fontos része összetartozásunk kifejezésének" - írta Bajnai Gordon kormányfő a külhoni magyaroknak küldött ünnepi üzenetében. Megírta, hogy szerinte az emlékezés egy lehetőség arra is, hogy mindenki megválaszolja a saját identitásával kapcsolatos kérdéseit.

“Az emlékezés az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra lehetőség arra, hogy minden magyar megpróbálja megkeresni és megadni válaszait identitásának legalapvetőbb kérdéseire” – mutatott rá a kormányfő.

Felvetette, hogy a nemzeti ünneppel kapcsolatban valószínűleg sokakban felmerül a kérdés, hogy van-e még az ősökhöz méltó magyarságtudat a magyarokban, és tudunk-e vigyázni nemzeti értékeinkre, örökségünkre. “Ezeknek a kérdéseknek a Magyarország határain túl élő nemzettársak számára még nagyobb jelentősége van, hiszen nemcsak történelmi távlatból, de földrajzi távolságokat és határokat is áthidalva kell tudniuk meghatározniuk identitásukat, megtartaniuk magyarságukat” – hangsúlyozta Bajnai.

“Bármennyire távol, bármilyen régen szakadtak is el a hazától, 1848. március 15. emléke és hagyatéka határokat átívelve köti össze a magyarság tagjait. Egyik legnagyobb nemzeti ünnepünk megtartása éppen ezért fontos része összetartozásunk kifejezésének. Azok, akik szülőhazájuktól távol élve is ünnepséget szerveznek, és emlékeznek a nemzeti múlt nagyjaira és eseményeire, tudják ezt” – összegzett Bajnai Gordon.

Úgy látja, hogy az emlékezés lehetőség arra, hogy minden magyar megpróbálja megkeresni és megadni saját válaszait identitásának legalapvetőbb kérdéseire, függetlenül attól, hogy Magyarországon, vagy a világ más pontján ünnepli március 15-ét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik