Belföld

Fideszes újoncok az országházban

Elsősorban az önkormányzatokból bővítheti új frakcióját a Fidesz-KDNP. A megyei jogú városok polgármesterei, megyei önkormányzati képviselők, budapesti polgármesterek, fővárosi közgyűlési tagok bízhatnak a jelenlegi közvélemény-kutatások adatok alapján abban, hogy bekerülnek az új parlamentbe.

Újonc lehet az országgyűlésben Vantara Gyula Békéscsaba, Habis László Eger, Borkai Zsolt Győr, Székyné Sztrémi Melinda Salgótarján, valamint Fodor Tamás Sopron polgármestere. Azok a nagyvárosi vezetők, aki ma is tagjai a Fidesz-KDNP-frakciónak, befutó listás helyen várják a választást.

A listás helyeken számos megyei önkormányzati képviselőt is szerepeltetnek, így valószínűleg a politikában már jártasságot szerzett tagokkal bővülhet az új frakciószövetség egy fideszes választási győzelem esetén.

Habis László, Eger polgármestere is bekerülhet a parlamentbe (MTI)

Habis László, Eger polgármestere is bekerülhet a parlamentbe (MTI)

Az MTI elemzése szerint a pártszövetség budapesti területi listája alapján a kilenc fővárosi fideszes polgármester közül nyolc bekerülhet az új törvényhozásba a választásokat követően. Közülük jelenleg csak hárman – Pokorni Zoltán, Nagy Gábor Tamás és Rogán Antal – ülnek a frakcióban. Hozzájuk csatlakozhat Kovács Péter XVI., Riz Levente XVII., Láng Zsolt II., Kocsis Máté VIII., valamint Bús Balázs III. kerületi polgármester.

A Fővárosi Közgyűlés ellenzéki frakciójából bekerülhet a Házba Tarlós István, a Fidesz, illetve Bagdy Gábor, a KDNP képviselőcsoportjának vezetője. Esélyekkel indul a parlamenti helyért György István, Ughy Attila, Wintermantel Zsolt és Kucsák László fővárosi képviselői is.

Budapest 32 egyéni választókerületéből hétben indít egyébként polgármestert a pártszövetség, és a megyei jogú városok polgármestereinek többsége is elindul egyéniben.

Arányait tekintve Hajdú-Bihar és Tolna megyében indul a legtöbb polgármester: előbbiben a kilenc egyéni választókerület közül ötben indít polgármestert a Fidesz-KDNP, míg utóbbi esetében az öt körzetből háromban.

Wintermantel Zsolt is esélyekkel indul (MTI)

Wintermantel Zsolt is esélyekkel indul (MTI)

A jelenlegi, 162 tagú Fidesz-KDNP képviselőcsoport csaknem húsz politikusa nem indul újra az áprilisi országgyűlési választáson a pártszövetség színeiben. A nagy többség azonban ismét lehetőséget kap arra, hogy bejusson a parlamentbe.

A Fidesz-KDNP pénteken mutatta be programját, és döntött választási listáiról. A szövetség színeiben induló egyéni képviselőjelöltek névsora már tavaly december 14-én véglegessé vált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik