Belföld

Kósa: világosan meg kell nevezni a felelősöket

Az 1848-as magyar forradalmat azok a szabadságért küzdő politikusok vezették győzelemre, akik hitték, hogy a szabadság a törvényesség rendjén keresztül valósul meg - mondta Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, Debrecen polgármestere vasárnap Veszprémben, a Színházkertben, a Petőfi-szobornál tartott ünnepségen.

A Fidesz vezető politikusa az 1848. március 15-én és az azt követő napokban történtekre emlékezve hangoztatta, hogy nem azok álltak a forradalom élén, akik a pesti utcákon lázítottak, és „általában és kizárólag az erőszakra biztattak”. A felelős politikusok a törvényhozásban fogadtatták el az áprilisi törvényeket – hangsúlyozta Kósa Lajos, felidézve: a király április 11-én fogadta el az „áprilisi törvényeket”, és ekkor mondta ki Kossuth Lajos is, hogy „győzött a magyar forradalom”.

Április 11-e nekünk ezúttal azt a döntést is jelenti, hogy „most, a XXI. század elején Magyarország merre indul el” – fogalmazott Kósa Lajos az idei országgyűlési választásokra utalva. Szerinte ma abban mindenki megegyezik, hogy „ami itt van, az nem mehet tovább”.

A Fidesz alelnöke hangsúlyozta, hogy a magyar szabadság, a demokrácia 1848-ban nem tudott úgy megszületni, „sem 2010-ben nem tud úgy megszületni, hogy az igazságot nem tárja fel”. A feltárás pedig nemcsak azzal jár, hogy „tudjuk, mi történt, hanem azt is megkérdezzük, miért történt, és világosan megnevezzük a felelősöket” – mondta a vezető ellenzéki politikus.

„El kell számolni mindennel, és mindenkit el kell számoltatni” – jelentette ki Kósa Lajos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik