Belföld

Oszkó: vége az ígérgetésnek

Az idei választási kampány más, mint a korábbiak, a pártok már nem tesznek ígéreteket - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter egy osztrák lapnak.

A nehéz évek után mindenki megértette, hogy miről van szó – mondta a Wirtschaftsblatt című gazdasági napilapnak arra a kérdésre: nem fél-e attól, hogy az új kormány alatt megsemmisülnek a költségvetés terén elért eredmények.

A Fidesz adócsökkentésekről beszél, mert a növekedésre összpontosít, egyúttal azt is kijelentette a párt, hogy a hiánycsökkentés is kulcsfontosságú a számukra – folytatta a pénzügyminiszter. “Ezért a Fidesz is óvatosabban bánik az ígéretekkel, és azt mondja, az adócsökkentésekhez is négy-hat évre lesz szüksége” – fogalmazott a pénzügyminiszter. Oszkó Péter szerint az adók csökkentése “nem volna a gazdaság ellen”, de a költségvetési egyensúly fényében kell megvitatni azokat.

A Bajnai-kormány elérte, hogy Magyarország ismét a piacról tudja magát finanszírozni, még újabb IMF-hitelrészletet sem kell igénybe vennie – húzta alá a miniszter. A kormány sok intézkedése rövid távon prociklikus, mert az állam kevesebb pénzt ad ki, és alacsony marad a belföldi fogyasztás, hosszú távon azonban élénkíti a gazdaságot – jelentette ki.

Oszkó Péter nem tartja kizártnak, hogy létrejöjjön egy “európai valutaalap”. Ez egy már létező program intézményesítése lenne – mondta a pénzügyminiszter. A kérdés az, hogy milyen nagy lesz a segítségnyújtás iránti igény, és hogy más országoknak is szükségük lesz-e segítségre – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy maradna-e pénzügyminiszter, ha felkérnék rá, határozott nemmel felelt Oszkó Péter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik