Belföld

Kik lesznek Orbán miniszterei?

Pénteken nyilvánosságra kerül a Fidesz programja, a lehetséges kormány felépítéséről még csak találgatások vannak. Ha figyelünk a jelekre, lassan kirajzolódhat némi kép. Navracsics, Matolcsy, Varga, Martonyi például biztos bársonyszék-várományosnak ígérkezik.

A Figyelő munkatársai tavaly év végén a párt több vezető személyiségével, illetve szakpolitikusával folytattak háttérbeszélgetéseket a formálódó elképzelésekről. Ezek alapján valószínű, hogy – a méretében és súlyában is megerősödő Miniszterelnöki Hivatalt leszámítva – nyolcnál nem lesz több tárca.

Esélyes egy koncentrált kancellária felállítása, valamint belügyi-rendészeti, EU-ügyekre koncentráló külügyi, a központi fejlesztéseket tervező és irányító gazdasági, az uniós pályáztatást, a tényleges projekteket felügyelő, az állami vagyon kezelését is végző infrastrukturális, az államháztartási kasszát kezelő pénzügyi, egészségügyi, honvédelmi, agrárminisztérium, valamint egy összevont szociális, oktatási, kulturális humánminisztérium felállítása. E kormányzati forgatókönyv szerint lényegében minden tárca erős „csúcsminisztérium” lenne.

S, hogy ki lehetne tárcavezető? A Figyelő szerint Navracsics Tibor jó eséllyel megkapja a kancelláriaminiszteri Matolcsy György a gazdasági miniszteri, Varga Mihály a pénzügyminiszteri, Martonyi János pedig a külügyminiszteri posztot.

A hvg.hu-n most megjelent találgatás Varga Mihályt a miniszterelnöki kabinet miniszteri posztjára várja, s Járai Zsigmondot a pénzügyminiszteri posztra. Navracsics Tibort a közigazgatási-igazságügyi tárca élére jósolják. Kövér Lászlót házelnöknek, frakcióvezetőnek pedig Szijjártó Pétert. A belügyminiszteri posztot Pintér Sándor töltené be, aki a nemzetbiztonsági szolgálatok átszervezése után ez utóbbi területet is felügyelné. Külügyminiszternek a hvg.hu is Martonyi Jánost emlegeti, mint ahogy nincs vita Matolcsy György gazdasági miniszteri esélyeiben sem a Figyelő és a hvg.hu között.

A humánminisztérium vezetésére eredetileg Lázár János hódmezővásárhelyi polgármestert szemelték ki, de ő, a hvg.hu információi szerint nem vállalja a posztot. Így Tulassay Tivadarnak, a Semmelweis Egyetem rektorának, és Vizi E. Szilveszternek, a Tudományos Akadémia volt elnökének a nevét emlegetik. Államtitkárként pedig Hoffmann Rózsa (oktatás), Szőcs Géza (kultúra) és Balog Zoltán (emberjogi-kisebbségi kérdések és az egyházakkal való kapcsolattartás) segítené a leendő tárcavezetőt.

Egyelőre nincs gazdája a honvédelmi tárcának, sokan ide várják Lázár Jánost befutónak. A földművelési és vidékfejlesztési minisztérium vezetője is egyetemi katedráról érkezhet, Ángyán József gödöllői professzor személyében. Egy másik lehetséges jelölt Glattfelder Béla EP-képviselő, aki 2004 óta tagja az EP mezőgazdasági bizottságának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik