Belföld

“Lökhárítóhuszárok” lepték el Budapestet

Életnagyságú huszárszobrok díszítik Budapest forgalmasabb csomópontjait március 9-e és 19-e között. A 18, darabonként 600 ezer forintba kerülő szobrok három hét alatt készültek el, és alapanyaguk azonos az autók lökhárítójával.

A szabadságharc és forradalom 18 huszárezrede előtt tisztelegve, 18 életnagyságú szobrot állítottak ki kedden a főváros 9 nagyobb csomópontjára. Díszes egyenruhájuk a 18 huszárezrednek megfelelően más és más mintázatú, így aki végigjárja a helyszíneket, megismerheti valamennyit. A ruházat azonban nem minden. A szobrok talpazatán az adott huszárezred szabadságharccal kapcsolatos története olvasható. Ezzel az új módszerrel próbálják közelebb vinni a mai kor emberét a nemzeti hagyományokhoz, valamint részletesen informálódhatnak a látogatók a ’48-as forradalom eseményeiről.

A huszárszobor kiállítás ötlete – az utóbbi években egyre népszerűbbé váló köztéri képzőművészeti kiállítások sikeréből kiindulva – annak a nyertes pályázatnak a része volt, melyet a Miniszterelnöki Hivatal írt ki egyszerű közbeszerzési eljárásként a hivatalos ünnepi rendezvények szervezésére és lebonyolítására – tudta meg lapunk a Kormányszóvivői Irodától. A pályázati ötletet az eljárás során a Miniszterelnöki Hivatal választotta ki és a végleges állami ünnepek programjai közé emelte.

Három hét alatt készültek el

A szervező Expander 2000 Kft. a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetséggel, a korszakot jól ismerő történész szakértőkkel, valamint kortárs képzőművészekkel szoros együttműködésben hozta létre a kiállítást. Az szobrokat Firnigel Tibor, Majoros István, Engler András szobrászművészek és Csorbán András képzőművész három hét alatt készítette el. A huszárszobrok érdekessége, hogy ugyanolyan üvegszál erősítésű, poliészter műgyantából készültek, mint többek között az autók lökhárítója is. A 3,2 méter magas, 1,25 méter széles és 2,5 méter hosszú, 200 kilogramm tömegű, műanyag szobrok akril alapú, időjárásálló festést kaptak, így se a havazás, se a napsütés nem árthat nekik.

Huszárok sorakoznak a Nemzeti Múzeum előtt (Fotó: MTI)

Huszárok sorakoznak a Nemzeti Múzeum előtt (Fotó: MTI)

Annak ellenére, hogy az idei március 15-i rendezvény költségei a tavalyihoz mérten 30 millióval kevesebbet tesznek ki, mégis kínál (nem olcsó) újdonságot 2010. A huszárszobrok ára hozzávetőlegesen 600 ezer forint/darab, ami azt jelenti, hogy a 185 milliós keretből 10 millió 800 ezer forintot a szobrokra költöttek. Ez az összeg többek között magába foglalja az öntőforma 1 darabra jutó összegét, a speciális alapanyag árát, az időjárásálló festéket, festést, a talapzat anyag- és előállítási költségét, a talapzaton elhelyezett kétnyelvű információs tábla árát is, amin az adott huszárezred története is olvasható – tudta meg az fn.hu a Kormányszóvivői Irodától.

Mi lesz velük az ünnepek után?

A kiállítás után a Miniszterelnöki Hivatal tulajdonában marad a 18 huszárszobor, de további sorsukról még nem született döntés. Az előzetes tervek szerint további szabadtéri kiállításokon fognak megjelenni.

Jelenleg 9 helyszínen tekinthetőek meg a szobrok: Nyugati téren, Batthyány téren, Deák Ferenc téren, Blaha Lujza téren, Ferenciek terén, Moszkva téren, Móricz Zsigmond körtéren, Lánchíd pesti hídfőjénél valamint a Múzeumkertben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik