Belföld

Szijjártó: Még nem értük el a válság mélyét

Bár van gazdasági programjuk, konkrét lépésekről csak kormányra kerülve beszél a Fidesz. "Blöff az a kormányzati kommunikáció, hogy már elértük a gazdasági válság mélypontját és a kifelé vezető úton vagyunk" – jelentette ki a Duna Televízió Hattól Nyolcig című műsorában Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője.

Gazdasági programjuk szerinte világos – konkrét számokat és lépéseket azonban majd csak a kormányzati átadás-átvétel után mondhatnak felelősen, ha megnyerik a választásokat – mondta.

A tavalyi év negyedik negyedévben még négy százalékot esett vissza a magyar gazdaság teljesítménye, ez összesen hat százalékos visszaesést jelent. Ennek oka pedig az, hogy a kormányzat nem találta meg a helyes választ a válságra. Az európai kormányok adócsökkentéssel, a vállalkozások támogatásával, a fogyasztás ösztönzésével megtalálták a kilábalás útját. Ott a gazdaság már növekszik is, ellentétben a magyar helyzettel – állította a Hattól Nyolcig stúdiójában Szijjártó Péter.

A kkv-kba öntenének lelket

A hazai munkanélküliségi ráta a maga tizenegy százalékával évtizedes rekordot döntött meg az OECD, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet 2010 januárra vonatkozó adatai szerint – jelentette ki a fideszes politikus. A kilábalásban a pártja úgy képzeli el szerepét kormányra kerülésük esetén, hogy a hazai kis és közepes vállalkozásokba öntenek elsősorban lelket, mivel ezek állapota általánosan meghatározza a magyar gazdaság helyzetét. „A mai kamat- és adószint mellett nyilván képtelenek húzó szegmenssé válni a gazdaságban” – érvelt a politikus.

Járai Zsigmond volt jegybankelnök javaslatára, miszerint az adókat és az állami intézmények kiadásait kell elsősorban csökkenteni, Szijjártó úgy reagált: ha a bürokrácia leépítését és a korrupció visszaszorítását értjük a javaslatok alatt, akkor egyetért velük. A bürokrácia ugyanis sokba kerül és agyonnyomja a gazdaságot, így legnagyobb gátja a fejlődésnek. A korrupció gátló és káros hatása a gazdasági fejlődésre pedig egyértelmű – szögezte le a Fidesz elnöki stábjának vezetője.

Szerintük világos a Fidesz gazdasági programja

Mikor derül ki végre a Fidesz részletes gazdasági programja – hangzott a Hattól Nyolcig felvetése? Szijjártó szerint a VOSZ (Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége) e heti fórumán már elmondtak néhány fontos pontot gazdasági programjukból és vállalásaikból. „Amúgy pedig teljesen világos, hogy a Fidesz milyen gazdasági programmal bír. Parlamenti beadványaink, nyilatkozataink, az Erős Magyarország program egyértelművé teszi, milyen útra kívánjuk terelni a magyar gazdaságot” – jelentette ki Szijjártó.

A konkrét számokról és a konkrét gazdasági lépésekről szerinte felelősséggel akkor lehet majd nyilatkozni, ha kormányzásra kerülésük esetén az államháztartás átadása-átvétele után láthatják majd, mit enged meg a büdzsé valós helyzete. „Ma nincs két elemző, bankár, közgazdász, aki ugyanazt a számot mondaná a költségvetési hiányról; így felelősséggel számokat mondani nehéz lenne” – jelentette ki a Duna Televízió stúdiójában Szijjártó Péter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik