Belföld

Kódexbe iktatnák a korrekt kampányt

Országos szinten egyre több képviselőjelölt írja alá az egy egri egyesület által kezdeményezett választási etikai kódexet. A csatlakozók vállalják, hogy nem indítanak riválisaik ellen lejárató kampányt és nem élnek vissza az ajánlószelvényekkel. A szakértő szerint viszont a kampány tisztaságát csak minimálisan befolyásolja ez a kezdeményezés.

Országos Választási Etikai Kódexet dolgozott ki egy pártoktól független egri szervezet. Az Agria Universitas Egyesület elnöke, Ráczné dr. Horváth Ágnes az fn.hu-nak kifejtette: a kódex azt az etikai minimumot rögzíti, amit egy polgári demokráciában minden közszereplőtől joggal várhatnak el a választópolgárok. „A választás joga az embereké, ezért úgy véljük, hogy nagyon is helyénvaló, ha egy választás idején a civil társadalom is megfogalmazza elvárásait a politikai szereplőkkel szemben. Az első és legfontosabb ilyen elvárás, hogy a személyeskedő indulatok felkorbácsolása helyett az érvek, értékek és megoldási javaslatok nemes versengéséről szóljon a kampány” – fogalmazott Horváth Ágnes.

Nem járatják le egymást

Hozzátette: a választási etikai kódex aláírói kötelezik magukat, hogy kampányuk során elsődlegesen a saját választási programjuknak, személyüknek, emberi, politikusi értékeiknek, képességeiknek megismertetésére törekednek. A fentiek érdekében nem tesznek tisztességtelen, ok nélkül személyeskedő és becsületsértő kijelentéseket. Tiszteletben tartják egymás személyiségi jogait, tartózkodnak a feltevéseken alapuló, bizonyítékokkal alá nem támasztott elítélő kinyilatkoztatásoktól.

Ezenkívül az etikai kódex lefekteti azt is, hogy nem folytatnak lejárató kampányt, ilyen céllal másokat sem bíznak meg, és az esetlegesen mások által folytatott ilyen kampányt nyilvánosan is elítélik, és attól elhatárolják magukat. Különösen tiszteletben tartják egymás magánéletét, családját, az ezekre vonatkozó adatokat, információkat kampánytémává nem teszik.

Nem simliznek az ajánlószelvényekkel

Az Agria Universitas Egyesület által kidolgozott kódexet aláírók tartózkodnak az ajánlószelvények gyűjtése során a választópolgárok megtévesztésétől és az ajánlószelvényekkel történő bármilyen visszaéléstől, így különösen kitöltetlen szelvények gyűjtésétől, szelvények cseréjétől, megvásárlásától, szelvényekért cserébe adott bármilyen ellenszolgáltatás nyújtásától.

Az aláírók a választási kampányanyagaikon kötelesek a nevüket és az őket jelölő szervezet nevét, logóját feltüntetni. Névtelen, jelöletlen propagandaanyagot nem terjesztenek, s a másik tudomására hozzák, ha ilyen esetről értesülnek, továbbá az ilyen propagandaanyagoktól nyilvánosan elhatárolódnak.
A kódex aláírói tartózkodnak egymás hirdetéseinek, plakátjainak és egyéb kihelyezett, terjesztett propagandaanyagainak eltávolításától, eltorzításától, megsemmisítésétől. A felek tartózkodnak attól, hogy egymás választási gyűléseit vagy más rendezvényeit bármilyen módon megzavarják.

Az LMP és a Jobbik elfogadta

Az etikai kódexet először Heves megye I. számú választókerületében „tesztelték”. Ott mind a 9 jelölt aláírta a nyilatkozatot. Ezt követte Heves megye többi választókerülete, ahol szintén mindenki elfogadta és aláírta a kódexet.

„Elkészítettük az országos adatbázist, és megkerestük valamennyi induló párt vezetését azzal a kéréssel, hogy egy központi nyilatkozat kibocsátásával segítsenek gyorsítani a csatlakozási folyamatot. Örömteli, hogy minden pártból számos képviselő csatlakozott eddig a kezdeményezéshez. Köztük sok Fideszes és MSZP-s is. Központilag azonban mindeddig csak két párt adott ki olyan elfogadó nyilatkozatot, amelyben valamennyi tagjára nézve kötelezőnek fogadja el a kódex tartalmát: a Lehet Más a Politika (LMP) és a Jobbik Magyarországért Mozgalom” – mondta Ráczné dr. Horváth Ágnes.

Hozzátette: a Civil Mozgalom részéről kaptak egy e-mailt, amelyben jelezték a kódex elfogadását országos szinten, de maga a nyilatkozat nem érkezett meg az egyesülethez. A két nagy párt formálisan nem reagált a kezdeményezésre. A csatlakozók pontos száma azonban percről percre változik, sok képviselőjelölt a párjától függetlenül küldi el a nyilatkozatát.
Az ország különböző megyéiből, különböző pártok jelöltjei csatlakoztak az Agria Universitas Egyesület kezdeményezéséhez. „Vannak ugyanakkor negatív példák is.
Van olyan képviselőjelölt, aki szó szerint átvéve az Agria Universitas Universitas kódexének szövegezését saját kezdeményezéseként tünteti fel azt, majd azzal revolverezi ellenfeleit” – emelte ki az egyesület elnöke. Ez az oka annak, hogy nem sikerült a kódexet elfogadtatni Budapest egy adott választókerületében.

Van visszatartó ereje

Lapunk azon kérdésére, hogy van-e bármilyen retorziója annak, ha valaki, bár csatlakozott az etikai kódexhez, mégsem tartja be annak bizonyos rendelkezéseit, Ráczné dr. Horváth Ágnes annyit mondott: „Nagy úr a lelkiismeret, mi pedig hiszünk a jó példa erejében.” Ám hozzátette: ha valaki mégis tévútra térne, akkor a nyilvánosság a legerősebb eszköz, amelyet az aláírók használhatnak. A kódex megsértését bárki – a jelöltek és az állampolgárok is – jelezhetik az egyesület honlapján, és a jelzés ellenőrzését követően a legrövidebb időn belül azt nyilvánosságra hozzák.

„Tapasztalataink szerint visszatartó ereje van a kódexnek, hiszen ha aláírásával vállalja valaki ezen normák betartását, nem szívesen látja viszont magáról hogy etikátlan a kampányban. Ráadásul a jelöltnek számítania kell arra, hogy a választás napján a szavazói is „ítélkezni” fognak felette” – hangsúlyozta az egyesület elnöke.

Még nem volt ilyen kezdeményezés

Az 1990-es választást követően egyébként még nem volt ilyen jellegű kezdeményezés, vagy legalábbis nem tudott országos méretűvé válni (1990-ben a „nagy pártok” megállapodtak az etikai szabályokban). „Fontosnak tartom természetesen a nagy pártok reagálását és csatlakozását, de szerintem ennél sokkal fontosabb, hogy minél több, illetve lehetőség szerint valamennyi induló képviselőjelölt az elvárható etikai minimum betartását személy szerint vállalja, és ennek megfelelően kampányoljon” – hangsúlyozta a kezdeményezést létrehozó egyesület elnöke.

Ráczné dr. Horváth Ágnes szerint a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a civil kezdeményezéseknek helyük van a közéletben, különösen akkor, ha a politikai bizalom megrendül.

Lapunk kérdésére elmondta: az Agria Universitas Egyesület célja, hogy a demokratikus politikai kultúra magasabb szintje valósuljon meg, hogy helyreálljon a politika és a közéleti szereplők iránti bizalom, előtérbe kerüljön a választók érdekeinek teljesebb képviselete. „Lehet, hogy kevesebb negatív szenzáció jelenhet meg, viszont a mindennapjainkat sokkal jobb légkörben élhetjük meg a kampány idején is.”

Nem befolyásolja a választás tisztaságát

Kampányidőszakban az etikai kódexek maguk is kampányeszközök: a tisztességre, tiszta kampányra való felhívás népszerű, jól kommunikálható üzenet, a politikai riválisok számára pedig az a legkifizetődőbb, ha mögé állnak – véli László Róbert.

A Political Capital választási szakértője szerint a kampány tisztaságát minimálisan befolyásolja egy ilyen kezdeményezés. „Egyrészt jellemzően ott szerveződik ilyesmi, ahol amúgy sem valószínű, hogy nagyon konfrontatív helyi kampányra lehet számítani. Másrészt, ha mégis volna, aki „megszegné” a kódexet, nehéz megtalálni a felelőst: nem derül ki, hogy egy pártaktivista vagy egy járókelő tépte le a plakátot” – mondta lapunknak László Róbert. Hozzátette: az ajánlószelvények kálváriájára sincs hatása: éppen azért annyira elterjedtek a visszaélések, mert ellenőrizhetetlenek, egy etikai kódex pedig nem alkalmas arra, hogy bárkit elriasszon ellenőrizhetetlen sportszerűtlenségektől, ha az induláshoz fűződő politikai érdeke ezt kívánja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik