Belföld

Kódex garantálná a kampány tisztaságát?

Egyre többen írják alá az úgynevezett választási etikai kódexet. A csatlakozók vállalják, hogy nem indítanak riválisaik ellen lejárató kampányt.

Az Országos Választási Etikai Kódexet egy pártoktól független egri szervezet, az Agria Universitas Egyesület dolgozta ki. Ráczné Dr. Horváth Ágnes, az egyesület elnöke az FN.hu-nak kifejtette, hogy a kódex azt az etikai minimumot rögzíti, amit egy polgári demokráciában minden közszereplőtől joggal várhatnak el a választópolgárok. A választási etikai kódex aláírói kötelezik magukat arra, hogy kampányuk során elsődlegesen a saját választási programjuknak, személyüknek, emberi, politikusi értékeiknek, képességeiknek megismertetésére törekednek. Ennek érdekében nem tesznek tisztességtelen, ok nélkül személyeskedő és becsületsértő kijelentéseket.

Az etikai kódexet először Heves megye I. számú választókerületében „tesztelték”. Ott mind a 9 jelölt aláírta a nyilatkozatot. Ezt követte Heves megye többi választókerülete, ahol szintén mindenki elfogadta és aláírta a kódexet. Később az ország különböző megyéiből, különböző pártok jelöltjei csatlakoztak az Agria Universitas kezdeményezéséhez – mondta Ráczné Dr. Horváth Ágnes.

László Róbert, a Political Capital választási szakértője szerint a kódex a kampány tisztaságát csak minimálisan befolyásolja. Úgy véli főleg azok a választókörzetek csatlakoznak a megállapodáshoz, ahol amúgy sem lehet nagy összecsapásra számítani a jelöltek között.

Ajánlott link:

Kódexbe iktatnák a korrekt kampányt (FN.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik