Belföld

Gyurcsány: Orbán tart tőlem

Szenvedélyes, de szenzáció nélküli beszédre készül Gyurcsány Ferenc március 19-én a Magyar Demokratikus Charta rendezvényén. A volt kormányfő az MTI-nek adott interjújában arról is beszélt, hogy szerinte Orbán Viktor a 2006-os televíziós vita óta "személyesen sebzett", és személyes célnak tekinti az ellene folyó küzdelmet.

Utolsó felvonásához érkezett a választási kampány, amelyre a volt pártelnök-miniszterelnök szerint most minden korábbinál igazabb a jelszó: “Mindenki a fedélzetre!” Álláspontja szerint a szocialistáknak most az a dolguk, hogy találkozzanak a választókkal. Ezt hol szűkebb körben teszik meg, ahol erőt, bizakodást öntenek tagjaikba, aktivistáikba, máskor meg nyilvános fórumokat tartanak. Mint mondta, ő is ezt teszi: tart zárt, belső konzultációkat, és részt vesz nyilvános eseményeken. Ez a világ legtermészetesebb dolga – vélekedett.

A volt miniszterelnök úgy látja: az MSZP-n belül több különböző karakterű politikus van, és a választók különböző csoportjai figyelnek egyikükre vagy másikukra. “Vannak olyanok, akiknek az én szavam a fontosabb, másoknak másé: Mesterházy Attiláé, Kovács Lászlóé vagy éppen Lendvai Ildikóé. Nem versenyzünk, hanem kiegészítjük egymást” – mondta.

Gyurcsány nem lesz újra pártelnök

Gyurcsány Ferenc visszautasította azokat a feltételezéseket, hogy a választás utáni pozíciószerzésre készülne. Van és lesz dolgom, de az biztosan nem, hogy a frakcióvezetői vagy pártelnöki tisztségért tülekedjek – hangsúlyozta. Szerinte ezekre biztosan lesz jelentkező nélküle is. A várható választási eredménnyel kapcsolatban annyit mondott, nem ezen spekulál, hanem dolgozik az utolsó napig, hogy lássa Magyarország, hogy mekkora utat tett meg az utóbbi nyolc évben, és merje, tudja értékelni azt.

“A politikus a győzelemmel elégedett, a vereséget meg megmagyarázza. Én nem az utólag magyarázós típusúak közé tartozom. Ha majd lesznek a maitól eltérő ambícióim, akkor beszélni fogok arról, és tenni fogok azért” – hangsúlyozta. Kiemelte: ma az az ambíciója, hogy tegyen a magyar progresszió ügyéért, a baloldalért.

Orbán “személyesen sebzett”

Orbán Viktorról úgy vélekedett: a Fidesz elnöke húsz éve tart tőle. Szavai szerint a legnagyobb ellenzéki párt vezetője a 2006-os televíziós vita óta “személyesen sebzett”, és személyes célnak tekinti az ellene folyó küzdelmet. Gyurcsány Ferenc ezt hibának tartja, mert ez szerinte elfogulttá teszi Orbánt, ami luxus a politikában. “Én az érzelmeimet a feleségemre, a gyerekeimre, a családomra, a barátaimra, a hazámra fordítom. Miért fecsérelném politikai riválisaimra?” – kérdezte.

Büszkeségek és kudarcok

A volt kormányfő emlékeztetett arra, hogy tagja a Magyar Demokratikus Chartának, ott volt a születésénél, szónokolt a korábbi rendezvényein. Hozzátette: a charta is értékeli – március 19-én – az elmúlt éveket, szeretné tudni, hogy mi várható a választások után. “Azt hallom, hogy a riválisaink Gyurcsány-korszaknak tekintik az utóbbi nyolc évet. Ha ők ekként nevezik, akkor miért csodálkoznak, ha vannak, akik tőlem szeretnék hallani, hogy mit gondolok erről az időszakról” – közölte.

Szerinte bugyutaság arról beszélni, hogy a március 19-i beszéde “országértékelő” lesz-e. “Ez egy beszéd lesz, tisztességes, egyenes mondatokkal, szenzáció nélkül. Olyan lesz, amilyennek megismertek: nem fogom elrejteni sem a véleményemet, sem a szenvedélyemet” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc, aki az MTI-nek azt is elmondta, hogy büszkeségek mellett a kudarcokról is beszél majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik