Belföld

Asztalhoz ül a rezidensekkel a miniszter

Vállalja a "röghözkötési" ügyben a vitát a fiatal orvosokkal az egészségügyi tárca vezetője.
Kapcsolódó cikkek

A minisztérium közlése szerint Székely Tamás azt javasolja, hogy egy hét múlva, jövő csütörtökön délelőtt a sajtó előtt, a minisztériumban rendezzék meg a vitát.

Az eseményt azért rendezik, mert kedden a sajtóban megjelent: az orvostanhallgatók egy része önként le akar mondani a szakorvosjelölti képzésben való részvételről, ha a kormány nem változtatja meg azt a szabályt, amely a fiatalokat 9 évig egyetlen kórházhoz köti. A Magyar Nemzetnek kedden Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke elmondta: két hét alatt a 700 hazai hatodéves hallgató legalább kétharmada írhatja alá a nyilatkozatot. Ennek aláírásával a hallgatók azt vállalják, hogy ha a kormány nem függeszti fel a hatályos rendeletet, akkor az idén ősszel nem kezdik meg Magyarországon a rezidensképzést.

Székely Tamás úgy reagált a cikkre: az orvostanhallgatók félreértelmezik a rezidensképzésről szóló új rendeletet, abban szó sincs “röghözkötésről”. A szabályozás csak annyit ír elő, hogy aki Magyarországon közpénzből szakvizsgát szerez, a képzési idejét az országban töltse le, ez nemzeti érdek. Az egészségügyi miniszter arra is emlékeztetett, hogy a rendelet megalkotásakor a Magyar Kórházszövetség véleményét is kikérték a jogszabályról, de semmilyen észrevétel, illetve módosító javaslat nem érkezett a részükről.

Az orvostanhallgatók ezután döntöttek úgy, hogy nyilvános vitára hívják ki a tárca vezetőjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik