Belföld

Bojkott a szakorvosképzés ellen

A jogszabály ilyen formában biztosan a képzés összeomlásához vezetne.

Az orvostanhallgatók olyan jognyilatkozatot írnak alá, amelyben önként lemondanak a hazai szakorvosjelölti képzésben való részvételről, ha a kormány nem változtatja meg azt a szabályt, amely a fiatalokat kilenc évig egyetlen kórházhoz láncolja – írja a Magyar Nemzet.

Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke arra számít, hogy két hét alatt a hétszáz hazai hatodéves hallgató legalább kétharmada aláírja a nyilatkozatot. A lap szerint a szaktárcának sürgősen lépnie kell, ellenkező esetben egy évfolyamnyi frissdiplomás orvos hagyhatja el az országot.

Rácz Jenő, a kórházszövetség elnöke azt mondta, olyan pályázatot nyújtottak be a rezidens-álláshelyekre, amelyben jelezték, ha a jogszabály finanszírozásra vonatkozó része nem változik, akkor idén egyetlen rezidenst sem fogadnak. Az új rendelet értelmében a képzés elejétől minden költséget a kórháznak kellene állnia.

A fiatal orvosok követelését támogatja a Kórházszövetség elnöke is. Rácz Jenő, a Veszprém megyei kórház igazgatója a Magyar Nemzetnek azt mondta: ha nem változik a jogszabály finanszírozásra vonatkozó része, akkor idén egyetlen rezidenst sem fogadnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik