Belföld

Végleg eltűnhet az MDF

Az fn.hu-nak nyilatkozó politológusok szerint az MDF budapesti elnökének kijelentése az SZDSZ-szel kötött választási szövetség felbontásáról, majd Lévai Zoltán kizárása egyre távolabb sodorja a pártot a listaállítástól és így az ötszázalékos küszöb elérésétől. A választási kudarc viszont a párt teljes eltűnéséhez vezetne.

Kezdettől fogva látszott, hogy az SZDSZ-szel kötött budapesti megállapodás negatív következményekkel jár mind az MDF imázsára, belső konfliktusaira és a budapesti listaállítására nézve – véli Juhász Attila.

A Political Capital vezető elemzője szerint a budapesti elnök mostani bejelentése, majd az ő kizárása nyilvánvalóan csak növeli a káoszt a párt körül, ez a helyzet lehetetlenné teszi, hogy az MDF a politikájáról beszéljen a választóknak, és az ajánlószelvények gyűjtését is biztosan megnehezíti.

Hasonlóan vélekedik a Nézőpont Intézet elemzője is. Szomszéd Orsolya szerint az MDF hetek óta pusztán belső vitái, illetve az ajánlószelvények összegyűjtésének nehézségei kapcsán szerepel a napirenden, ez a bejelentés egy újabb jele annak, hogy a párt rendkívül nehéz helyzetben van az indulást illetően. „A listaállítási gondok tovább élezték a feszültséget az MDF-ben; akik nem értettek egyet az SZDSZ-szel kötött együttműködéssel, a fenyegető kudarcért a liberálisokkal történt összefogást okolhatják” – hangsúlyozta a szakértő.
Nagy Tamás, herényi Károly és Kerék-Bárczy Szabolcs MDF-es politikusok a fejüket vakarják (Fotó: MTI)

Nagy Tamás, herényi Károly és Kerék-Bárczy Szabolcs MDF-es politikusok a fejüket vakarják (Fotó: MTI)


“Ha az MDF-nek nem lesz budapesti listája, akkor nincs esélye az ötszázalékos küszöb átlépésére, hiszen épp ott nem szavazhatnak majd rá, ahol a legtöbb potenciális támogatója van a pártnak” – hangsúlyozta Juhász Attila. Ebben az esetben már csak a legerősebb parlamenten kívüli párt pozíciójáért versenghetnek, ami azonban nagy valószínűséggel a párt teljes eltűnését jelentené.

Szomszéd Orsolya szerint Lévai nyilatkozata minden eddiginél jobban előrevetíti, hogy az MDF nem tud kellő számú ajánlást összegyűjteni a fővárosban, és ezért a BKV-botrányban érintett SZDSZ-esekre háríthatják a felelősséget, illetve Dávid Ibolya szemére vethetik a belső konfliktusokat generáló megállapodást. Ha nem lesz budapesti listája a pártnak, az a pártvezetés szövetséges politikájának kudarcát jelenti és könnyen lehet, hogy az MDF választási kudarcát is.

Lévai Zoltán, az MDF budapesti elnöke hétfőn közleményben tudatta: a BKV-botrány újabb fejleményei miatt a párt eláll a közös listaállítástól az SZDSZ-szel. Az MDF Országos Választmányának elnöke azonban erre úgy reagált, hogy kizárta Lévai Zoltánt a pártból és hangsúlyozta: a választási együttműködéssel kapcsolatos jogköröket a párt vezetése gyakorolja. Az SZDSZ is közleményben emelte ki: továbbra is élőnek tekintik a közös listát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik