Belföld

Szakítás és kizárás az MDF-ben

Az MDF fővárosi elnöke közleményben mondta fel az MDF SZDSZ-szel kötött választási megállapodását. Ez azt jelentené, hogy nem lesz fővárosi listájuk. Az MDF vezetése erre kizárta a pártból Lévai Zoltánt.

Az MDF budapesti elnöke felmondottnak tekinti az SZDSZ-szel kötött fővárosi választási megállapodást, mert szerinte egy közös jelöltet is érintő, a BKV-botrányhoz kapcsolódó hírek kárt okoznak az MDF-nek.

Lévai Zoltán hétfőn az MTI-nek megküldött közleményében úgy fogalmaz: nem várható el, hogy az aktivisták tovább dolgozzanak, mert a napokban ismertté vált korrupciógyanús ügyek számukra – és mindenki számára – vállalhatatlanok.

Az MTI BKV-s forrásból pénteken úgy értesült, hogy munkakör nélkül foglalkoztathatták a közlekedési vállalatnál Boruzs András SZDSZ-es képviselőt, az MDF országgyűlési képviselőjelöltjét.

Azonnali hatállyal

esélyek

A 32 fővárosi egyéni választókerületből legalább 8-ban jelöltet kell állítani, hogy egy párt listát állíthasson a fővárosban. Az MDF 14 önálló jelöltjéből eddig ketten szedték össze az elégséges ajánlószelvényt.

Lévai Zoltán közölte: a párt fővárosi szövetsége az SZDSZ-szel tovább nem tartható fenn, azonnali hatállyal felmondottnak tekinti az SZDSZ-szel kötött megállapodást.

Lévai Zoltán – mint írja – meggyőződött arról, hogy az MDF országos választmánya alapszabály-ellenesen vonta el a fővárosi testület döntési jogkörét. Véleménye szerint ezeket a tevékenységeket a párt elnöksége nem láthatja el, hiszen az operatív munka sikeréhez a “terepismeret” elengedhetetlen.

“Ennek következtében megállapítható, hogy az általunk vállalt feladatokat ellátni nem tudjuk, a további értelmetlen, a
tagság akaratával és a testület döntéseivel szembemenő központi utasításokat pedig nem kívánjuk végrehajtani és végrehajtatni” – fogalmaz Lévai Zoltán.

Kizárták

Lévai Zoltán legutóbbi nyilatkozatának egyetlen következménye: mivel megszegte az MDF Országos Választmányának február 19-én hozott határozatát, Lévai Zoltán a továbbiakban nem az MDF Budapesti Választmányának elnöke és MDF-tagsága megszűnik – áll Makay Zsolt, az MDF Országos Választmánya elnökének lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Hozzáteszi: az MDF Országos Választmánya magához vonta a szövetségi politikát érintő kérdéseket, így azt az Országos Választmányon kívül senkinek nincs joga felmondani, módosítani. Az MDF az áprilisi választásokon országos listát állít, és továbbra is várja a választók támogatását, hogy minden választókerületben állíthasson képviselő-jelöltet.

Egyszer már visszahívták

Az MDF budapesti választmányának 13 tagja még február 11-én este igennel szavazott arra, hogy visszahívják tisztségéből Lévai Zoltán elnököt és új elnöknek Szegner Lászlót, Óbuda alpolgármesterét választják.

A választmányi tagok az MTI-vel akkor azt közölték: a bizalmatlansági indítvány oka az volt, hogy az idei országgyűlési választások kapcsán Lévai Zoltán elnöki minőségében nem megfelelően képviselte a budapesti MDF-szervezetek érdekeit, a fővárosi lista jelöltjeit nem ismertette, a választmány azt soha nem szavazhatta meg, a jelölő szervezetek többségének jogát elvonta, kötelező egyeztetések nem voltak.

A pártvezetés szabálytalannak tartotta és nem fogadta el a Lévai visszahívásáról született határozatot, február 19-én pedig az MDF országos választmánya április 25-ig magához vonta a budapesti választmány jogkörét.

Az SZDSZ szerint marad az egyezség

Az SZDSZ szerint továbbra is érvényben van a liberális párt és az MDF fővárosi választási szövetsége. Az SZDSZ közleményében az MDF fővárosi elnökének bejelentésére reagálva azt írta, “a két párt Bokros Lajos programját támogatva közösen készül a választásokra, hogy a demokratikus közép megfelelő súllyal legyen jelen az új Országgyűlésben”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik