Belföld

Az OVB szerint nem megtévesztő Mesterházy

Az Országos Választási Bizottság (OVB) szerint nem megtévesztő, hogy Mesterházy Attila, az MSZP kormányfőjelöltje a baloldal miniszterelnök-jelöltjének nevezi magát.

A testület hétfői ülésén tárgyalta a kifogást, amelyet múlt csütörtökön már egyszer tárgyalt, de akkor – arra hivatkozva, hogy nem volt megjelölve az “észlelés” ideje – elutasította a kifogást.

valasztas.hu

Nem tartozik a választási eljárási törvény hatálya alá az Országos Választási Iroda internetes tájékoztató oldala – mondta ki hétfői ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB).

A kifogást tevő megismételte beadványát, és abban most már megjelölte, mikor észlelte a szerinte jogsértő tartalmat, így az OVB érdemben tárgyalta a kifogást. A kifogásban azt sérelmezte, hogy Mesterházy Attila az MSZP világhálós oldalán a baloldal új miniszterelnök-jelöltjének mondja magát, miközben – szól a kifogás indoklása – ő csak az MSZP miniszterelnök-jelöltje, és a baloldalon az MSZP-n kívül “más pártok is vannak (például a Zöld Baloldal), amelyek a baloldalra sorolják magukat, és amelyeknek nem Mesterházy Attila a miniszterelnök-jelöltje”.

A testület hétfői ülésén Halmai Gábor elnökhelyettes kifejtette: szerinte a választás egyetlen alapelve sem sérül, mivel véleménynyilvánításról van szó. Álláspontja szerint minden pártnak joga van ideológiai irányzathoz sorolni magát, és ahhoz is joga van, hogy az adott ideológiai irányzaton belül egyedüli pártként tekintsen saját magára.

Szigeti Péter, a testület elnöke kifejtette: a jobb- és baloldal formális viszonymeghatározást jelent, amelynek centruma is állandóan változik.

A testület érdemi vizsgálat után egyhangúlag elutasította a kifogást azzal, hogy a sérelmezett, véleményt hordozó kifejezés nem tényállítás, így nem alkalmas megtévesztésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik