Belföld

Meddig érinthetetlen Hagyó?

Hagyó Miklós korábbi főpolgármester-helyettes felfüggesztette párttagságát és lemondott pártelnöki posztjáról, mentelmi joga azonban még él, így egyelőre érinthetetlen. Ám már nem sokáig.

Hagyó Miklós korábbi szocialista főpolgármester-helyettes az újabb vádak miatt vasárnap felfüggesztette párttagságát és lemondott XII. kerületi pártelnöki posztjáról. Az indoklás szerint a politikus nem kívánta a BKV-ügyek körül kirobbant botrány miatt megnehezíteni a szocialisták választási kampányát.

Még védi a mentelmi jog

Hagyó ugyanakkor országgyűlési képviselői mandátumáról – így mentelmi jogáról sem – mondott le. Ez azt jelenti, hogy egyelőre védi a mentelmi joga, azaz nem lehet eljárást indítani ellene. Ahhoz, hogy ezt a jogosultságot felfüggesszék, az Országgyűlésnek kéne szavaznia. Mivel azonban a következő választásig, azaz április 11-ig nem lesz már több parlamenti ülésnap, a politikus védve van, egészen a következő parlament megalakulásáig.

A mentelmi jog egyébként már a képviselő-jelölteket is védi (azaz azokat az aspiránsokat, akik összegyűjtik a 750 ajánlószelvényt). Hagyó Miklós azonban még februárban – az MSZP kérésére – lemondott arról, hogy egyéni körzetben, vagy a párt fővárosi listáján induljon. Ez azt jelenti, hogy az áprilisi választásokon biztosan nem fog mandátumot, és így „újabb” mentelmi jogot kapni.

Az Alkotmány szerint az Országgyűlés alakuló ülését a választást követő egy hónapon belüli időpontra hívja össze a köztársasági elnök. Mivel a második forduló április 25-én lesz, május 24-e pedig pünkösd hétfő, a legkésőbbi időpont, amelyre az alakuló ülést Sólyom László várhatóan összehívhatja, május 17-e, de természetesen ennél korábbi időpontra is teheti az alakuló ülést. A képviselői eskütétellel egy időben az előző Országgyűlés mandátuma lejár, és a honatyák – köztük Hagyó Miklós is – elvesztik mentelmi jogukat.

Az MSZP bízik Hagyó ártatlanságában

Az MSZP továbbra is bízik a volt főpolgármester-helyettes ártatlanságában, mondta Nyakó István. Az MSZP szóvivője elmondta: „Mi hiszünk Hagyó Miklós igazában”.

A szombati Magyar Nemzetben Balogh Zsolt, a BKV Zrt. volt megbízott vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy az ő közvetítésével mintegy hetvenmillió forint jutott Hagyó Miklós, egykori BKV-ért is felelős főpolgármester-helyetteshez. Balogh Zsolt azt is elmondta, hogy a BKV-ért is felelős volt főpolgármester-helyettessel minden apró szervezeti és személyi döntésről egyeztetnie kellett.

Ugyanakkor Hagyó Miklós szerint minden, a Magyar Nemzetben megjelent, rá vonatkozó „rágalmazó kijelentés” valótlan. Hagyó azt mondta, hogy bármely, a tevékenységét vizsgáló fórum elé tiszta lelkiismerettel áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik