Belföld

Időben elkészülhet a sávolyi pálya

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) akkor fogja a Balatonring hitelszerződését aláírni, ha a 15,3 milliárd forintos hitellel és a biztosítékokkal kapcsolatos összes feltétel rendben van, a bank és a neki dolgozó jogászok megbízhatónak tartják - mondta Varga István gazdasági miniszter vasárnap este a köztévének.

A miniszter A Szólás szabadsága című műsorban úgy vélekedett, hogy a sávolyi MotoGP-pálya előkészítettsége lehetővé teszi, hogy a pálya a szeptemberi futamra elkészüljön, amennyiben a következő napokban megkötik a szerződést.

Arra a felvetésre, hogy titokban tartották az MFB, a KPMG és a Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft. által kötött megállapodást, illetve a KPMG által készített tanulmányt, azt válaszolta: üzleti titokról volt szó, csupán ennyiből volt titok.

A miniszter elmondta, hogy a gazdasági kabinet 2009. október 13-án két előterjesztést tárgyalt meg: a turizmus fejlesztéséért felelős önkormányzati minisztériumét, ehhez kapcsolódik a 2 milliárd forintos licencdíj, illetve rendezési jogdíj, míg a másik a 15 milliárdos hitelre vonatkozott.

A gazdasági kabinet az összes kockázatot feltérképezte, s annak nyomán döntött a gazdasági kabinet vezetője – a pénzügyminiszter – úgy, hogy további egyeztetésekre van szükség.

A kormány a következő napon tárgyalta meg a témát, s határozott úgy, hogy a Pénzügyminisztérium (PM) vezetője folytassa le az egyeztetéseket, majd készítsen jelentést arról, hogy a szerződés aláírható-e, és megjelenhet-e a kormányrendelet a támogatásról – ismertette.

Azon felvetésre, hogy a beruházás támogatása a PM szakértői szerint túl kockázatos, gazdaságtalan, netalán még jogszerűtlen is, a miniszter azt válaszolta, hogy azok még a gazdasági kabinet elé kerülő anyagok kidolgozása előtt készült változatok voltak.

Üzlet nincs kockázat nélkül, erre vannak a biztosítékok – válaszolta arra a felvetésre, hogy a KPMG tanulmánya szerint az üzleti elképzelések nem biztos, hogy teljesíthetőek. Tisztában kell lenni azzal, hogy a garanciák, a biztosítékok és a jogi feltételek megfelelőek.

Cáfolta, hogy az adófizetők vállalnák a kockázatot. A bank hitelt folyósít, amit vissza fog kapni, ha a versenyeket és egyéb rendezvényeket megtartják – mondta.

Arra a kérdésre, milyen következményei lesznek annak, ha nem írják alá a szerződést, azt válaszolta: “a konzekvenciákat is mérlegelni kell akkor, amikor úgy gondoljuk, hogy aláírjuk a szerződést, csak bizonyos feltételek, bizonyos kockázatok és a meglévő biztosítékok mellett. Mert mindhez biztosíték társul” – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik