Belföld

Még mindig óriási területek víz alatt

Továbbra is elsőfokú az árvízvédelmi készültség a Bodrogon. Lassan csökken a belvízzel borított területek nagysága Szabolcsban és Békésben.

Elsőfokú készültség a Bodrogon

Továbbra is elsőfokú az árvízvédelmi készültség a Bodrogon, a folyó nagyon lassan apad – mondta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának vezetője.

Csont Csaba kifejtette: elsőfokú készültség van érvényben a folyón, naponta 10 centiméteres az apadás, tehát csak lassan csökken a víz szintje. Hozzátette, hogy várhatóan a hét elején szüntetik meg az elsőfokú riasztást.

Emlékeztetett arra, hogy mintegy 80 kilométeres szakaszon, a Bodrog teljes hosszán készültség van. A folyó az elmúlt napokban – március 2-án és 3-án – 28 órán át tetőzött, 633 centiméteres vízállással.

Lassan csökken a belvízzel borított terület nagysága

A belvízvédelmi készültségi fokozatokban egyelőre nincs változás Észak-Magyarországon, ugyanis csak kis mértékben csökkent az elöntött területek nagysága – folytatta az árvízvédelmi osztály vezetője.

Csont Csaba elmondta: bár az elmúlt napokban nem volt jelentős csapadék utánpótlás és a szeles időjárás is kedvezett, ennek ellenére a belvízzel borított terület még mindig mintegy 20 ezer hektárnyi.

8400 hektár víz alatt Szabolcsban

Az időjárásnak és a folyamatos szivattyúzásnak köszönhetően 8400 hektárra mérséklődött a belvízzel borított területek nagysága Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – tájékoztatta Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Közlése szerint ezeken a területeken szombaton 9 szivattyútelep üzemelt a belvízmentesítés érdekében, a befogadókba szivattyúzott belvíz mennyisége meghaladta az 1,4 millió köbmétert.

Húzódik vissza a belvíz Békésben is

Több mint 400 hektárral, 14.595 hektárra csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága Békés megyében – közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vasárnap.

A tájékoztatás szerint a tíz belvízvédelmi szakasz közül nyolcban másodfokú, míg egy területen elsőfokú a készültség. Az elmúlt 24 óra alatt 2,3 millió köbméter vizet emeltek át a szivattyútelepek a befogadó folyókba és csatornákba.

Az önkormányzatok közül Békésszentandráson és Hunyán másodfokú, további öt településen elsőfokú belvízvédelmi készültséget tartanak fenn.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik