Belföld

Több mint hatezren akarnak máshol szavazni

Mintegy hat és félezren kértek eddig igazolást az áprilisi országgyűlési választás első fordulójára az Országos Választási Iroda (OVI) internetes honlapja szerint.

Az a választópolgár, aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni kíván a választójogával, igazolással szavazhat. Igazolást személyesen vagy meghatalmazott útján még öt hétig, április 9-én 16 óráig lehet kérni a lakóhely szerinti jegyzőtől; ajánlott levélben az igazolást úgy kell kérni, hogy az legkésőbb április 6-áig megérkezzen a lakóhely szerinti választási irodába.

Az április 11-ei első fordulóra 6406-an, az április 25-ei második fordulóra 5985-en kértek eddig igazolást.

Ha valaki mindkét fordulóra igazolást kér, a két igazolást egy nyomtatványon kapja meg, és ha valaki az egyik fordulóra már kért igazolást, és a másik fordulóra ezt követően szeretne igazolást kérni, az előzőleg megkapott igazolást vissza kell adnia, és a két igazolást egy új nyomtatványon kapja meg.

Aki az igazolás kiadását követően meggondolja magát, és mégis a lakóhelye szerinti szavazókörben szeretne szavazni, április 8-ig kérheti a lakcíme szerinti jegyzőtől, hogy vegye vissza oda, ekkor a korábban kapott igazolást le kell adnia. Lehetőség van arra, hogy aki igazolást kapott, még a szavazás napja előtt felvetesse magát az igazoláson feltüntetett településen a választók névjegyzékébe, ha ezt nem teszi meg, akkor a szavazás napján az igazolással szavazásra kijelölt szavazókörben veszik fel a névjegyzékbe.

Az igazoláson szerepel, hogy a választópolgár melyik településen élhet választójogával, és annak a szavazóhelyiségnek a címe, ahol leadhatja szavazatát.

Fontos, a korábbiaktól eltérő szabály, hogy ha valaki igazolást kapott (akár az első, akár a második, akár mindkét fordulóra), a második fordulóban csak akkor szavazhat, ha az első forduló – abban a választókerületben, ahol szavazott vagy szavazhatott volna – nem volt eredményes. Amikor a választópolgár jelentkezik az igazolásával a második fordulóban, a szavazatszámláló bizottság ellenőrzi, hogy érvényes volt-e az első forduló ott, ahol a választópolgár szavazott vagy szavazhatott volna, és ha az volt, akkor nem engedik voksolni.

A külföldön tartózkodó választópolgárok a Magyar Köztársaság nagykövetségein és főkonzulátusain akkor szavazhatnak, ha a helyi jegyzőnél március 19-éig jelentkeznek a külképviseleti névjegyzékbe. Ezt csütörtök estig 3444-en tették meg az első fordulóra és 3345-en a második fordulóra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik