Belföld

Tetszik az ÁSZ-nak az egynapos sebészet

Három év alatt több mint kétszeresére nőtt az egynapos sebészeti beavatkozások aránya Magyarországon, ám ez még mindig messze elmarad a nyugat-európai mutatóktól, de a hazai igényektől is - mondta Winter Zsuzsa, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) osztályvezetője pénteken.

Az egynapos sebészeti ellátás 2006-2009 közötti finanszírozásának ellenőrzéséről szóló ÁSZ-vizsgálat kapcsán a szakember elmondta: Magyarországon 2006-ban az összes műtét közel 3 százalékát, 2009-ben már 8 százalékát végezték egynaposként. Ez azonban nemzetközi összehasonlításban még mindig nagyon alacsony, hiszen Dániában, Hollandiában és Angliában a műtéti beavatkozások több mint fele egynapos. A leggyakoribbak közé tartozik a szürkehályog eltávolítása, a kisebb nőgyógyászati beavatkozások, sérvek, visszerek gyógyítása.

Az egynapos sebészet terjedését nemcsak a korszerűtlen és bonyolult szabályzás nehezíti, hanem az is, hogy az orvosoknak az egészségügyi szempontok mellett, szociálpolitikaiakat is mérlegelniük kell, mint például a beteg életviszonyai, közlekedési lehetőségei, a házigondozás elterjedtsége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik