Belföld

NNI: helyszíni kihallgatást tartottak Tiszalökön

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a Készenléti Rendőrség szerdán a romák elleni támadássorozat egyik gyanúsítottja részvételével helyszíni kihallgatást tartottak Tiszalökön - közölte az NNI a rendőrség honlapján.

A komoly biztonsági intézkedések mellett tartott kihallgatás célja a már megtett vallomás ellenőrzése volt, s lehetőséget adott arra, hogy a gyanúsított a helyszínen nyilatkozzon a cselekmény lefolyásáról, körülményeiről, megmutassa az elkövetés helyét vagy a bűncselekménnyel összefüggő más helyet, tárgyi bizonyítási eszközt – olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint az eljárás keretében a gyanúsított közreműködött a 2009. április 22-én történtek rekonstruálásában. “A helyszíni kihallgatás során – köszönhetően a széleskörűen alkalmazott biztonsági intézkedéseknek – nem történt semmilyen rendkívüli esemény, amely az eljárási cselekmény lefolyását, az abban részt vevő személyek biztonságát veszélyeztette volna” – írta az NNI.

Azt, hogy a szerdai helyszíni kihallgatáson a négy gyanúsított közül melyik férfi volt jelen, az NNI nem közölte.

A szabolcsi településen saját háza udvarán lőtték agyon a munkába induló Kóka Jenőt. A romák elleni támadássorozatnak ő volt az ötödik halálos áldozata.

A tiszalöki gyilkosság helyszínén szerdán nem jártak rendőrök – jelentette a helyszínről az MTI tudósítója. A ház előtt csupán a család tagjai, rokonai, több fotós és operatőr várakozott. Az újságírók és tv-stábok háromnegyed négy körül észlelték, hogy tucatnyi rendőrségi autóból álló konvoj tart Tiszalök felé a műúton, a mellékutcában lévő ház elé – ahol a gyilkosság történt – viszont nem fordultak be, és nem álltak meg.

Az MTI rendőrségi forrásból úgy értesült, az NNI nyomozói – a helyszíni bizonyítási eljárás részeként – szerda délben Debrecenben, a Perényi 1 nevű szórakozóhelyen is jártak, ott, ahol tavaly augusztus 21-én éjjel elfogták a támadássorozat négy feltételezett elkövetőjét. A gyanúsítottak mindegyike kapcsolatban áll a szórakozóhellyel, ott dolgoztak, és elfogásuk után több olyan fegyvert is megtaláltak az üzletben, amelyeket a gyilkosságok során használtak.

Az MTI úgy tudja, hogy Cs. Istvánt szállították helyszíni kihallgatásra. Azzal gyanúsítják, hogy ő vitte a tiszalöki gyilkosság helyszínére az elkövetőket, ezáltal pedig a hatóság szerint bűnsegéd volt az előre kitervelt emberölésben.

A romák elleni bűncselekmény-sorozat első helyszínén, Galgagyörkön kedden tartottak helyszíni bizonyítási eljárást. Az NNI aznap kiadott közleménye szerint az eljárásban részt vevő gyanúsított, K. Árpád Sándor is közreműködött a bűncselekmény lefolyásának pontos rekonstruálásában. A településen 2008. július 21-én, kevéssel éjfél után lőttek rá három, romák lakta családi házra.

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat kapcsán az NNI kilenc bűncselekmény ügyében indított eljárást: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon történt támadás. November 3-ára virradóra Nagycsécsen Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két házra, a támadásban egy 43 éves férfi és testvére, egy 40 éves nő meghalt. December 15-én Alsózsolcán egy férfit lőfegyverrel életveszélyesen megsebesítettek. 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön Molotov-koktélt dobtak egy házra, majd a tűz elől menekülő 27 éves apát és ötéves kisfiát agyonlőtték, egy 6 éves kislányt súlyosan megsebesítettek. Április 22-én Tiszalökön agyonlőttek egy férfit, majd augusztus 3-ára virradóra Kislétán egy anyát öltek meg sörétes fegyverrel, 13 éves lányát életveszélyesen megsebesítették.

A bűncselekmény-sorozattal gyanúsított négy férfit 2009 augusztusában fogták el Debrecenben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik