Belföld

Nem sikerült Mesterházynak a mozgósítás

Átmeneti csökkenés után ismét erősödött a Fidesz támogatottsága. Az elmúlt hetek gyengüléséből viszont az MSZP nem tudott profitálni: most vasárnap legfeljebb 20 százalékot szereznének. Mesterházynak sem sikerült a mozgósítás: a középkorúak körében még az 5 százalékot sem érnék el a szocialisták.

Ismét nőtt a Fidesz támogatottsága a Nézőpont Intézet kutatása szerint: az összes megkérdezett 39 százaléka támogatja a Fideszt, 9 százaléka az MSZP-t és 8 százaléka a Jobbikot. A részvételüket biztosra ígérő, aktív szavazók körében is nőtt a Fidesz támogatottsága. Az előző két hétvégén az aktív szavazók 43, illetve 42 százaléka volt Fidesz-támogató, a februári végi kutatás szerint viszont ismét 48 százalékuk támogatta a legnagyobb ellenzéki pártot.

Pártpreferencia az öszes megkérdezett körében, a kis pártok nélkül (Forrás: Nézőpont Intézet)

Pártpreferencia az öszes megkérdezett körében, a kis pártok nélkül (Forrás: Nézőpont Intézet)

Az aktív szavazók 10 százaléka az MSZP-re, 8 százaléka a Jobbikra szavazna. A legnagyobb ellenzéki párt erősödése ellenére továbbra is igaz, hogy táborának határain nagy a jövés-menés, alapvetően hangulati kérdés, hogy a több mint 3 millió Fidesz-szimpatizáns közül hányan lesznek Fidesz-szavazók – áll az elemzésben.

A Fidesz átmeneti gyengélkedéséből viszont az MSZP nem tudott profitálni. A Mesterházy Attilát középpontba állító szocialista kampánynyitó ellenére sem növekedett az MSZP támogatottsága. Sőt, a középkorúak körében (30-44 év közötti korosztály) az MSZP még az öt százalékot sem éri el. Ebben a korcsoportban, mind az összes megkérdezettnek, mind az aktív szavazóknak csak a négy százaléka támogatja az MSZP-t. A 60 év felettieknek ugyanakkor a 19 százaléka szimpatizál az MSZP-vel (a közülük aktív szavazók 21 százaléka).

Az MSZP kampánynyitója a tartaléktámogatókat sem mozgósította, ha „most vasárnap” lennének választások a szocialisták legfeljebb 20 százalékot szereznének.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik