Belföld

A Fidesz a választásokig nem tárgyal senkivel

Amíg a Fidesz nem nyeri meg a választást, nem állapodik meg senkivel, így az IMF-fel sem - jelentette ki Orbán Viktor kedden Budapesten. Közben az IMF budapesti állandó irodájának vezetője azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy nem folytattak tárgyalásokat a Fidesszel.

Orbán Viktor a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara ünnepi rendezvénye után újságíróknak az esetleges IMF-Fidesz-megállapodást firtató kérdésre azt válaszolta, hogy „a Fidesz a törvényes rend pártja, ez azt jelenti, hogy amíg nem kapunk felhatalmazást a választóktól, nem állapodunk meg senkivel semmiről”.

A Jobbikkal kapcsolatos felvetésre úgy fogalmazott: „Magyarország sosem volt szélsőséges ország, és ha rajtunk múlik nem is lesz az”.

Hozzátette, hogy felfogásuk szerint Magyarországon a legfőbb veszélyt a rossz kormányzás jelenti, emiatt az emberek elveszítik a munkahelyüket, esik az életszínvonal, nőnek az árak, és amiatt nincs rend az országban.

Orbán Viktor szerint ha Magyarország békés, kiegyensúlyozott ország akar lenni, ahol semmilyen szélsőségnek nincs terepe, akkor egyetlen lehetősége van, és az a jó kormányzás.

A Fidesz képviselői akkor találkoztak az IMF-küldöttséggel, amikor annak tagjai februárban Magyarországon jártak. Az MSZP hétfőn sajtótájékoztatón annak tisztázását szorgalmazta, hogy a Fidesz kötött-e titkos paktumot a Nemzetközi Valutaalappal az államháztartási hiány növeléséről.

A Nemzetközi Valutaalap nem folytatott tárgyalásokat a Fidesszel – mondta kedden a Reuters hírügynökségnek Irina Ivascsenko, a nemzetközi pénzügyi szervezet budapesti állandó irodájának vezetője.
Ivascsenko elmondta azonban, hogy „informális eszmecserét” ugyanakkor folytattak a legnagyobb ellenzéki párt képviselőivel.

Az informális találkozón a Fidesz képviselői azt mondták, hogy kormányra kerülése esetén a párt a költségvetési hiány csökkentésére törekedik – mondta az IMF budapesti irodavezetője.

Szapáry György, volt jegybanki alelnök, aki a Fidesz delegációjának a tagjaként vett részt a megbeszélésen, korábban az MTI-nek elmondta, hogy az új kormány a megalakulása után mihamarabb tárgyalásokat fog kezdeni a Nemzetközi Valutaalappal, és ebben egyetértés volt a Fidesz és az IMF-küldöttség tagjai között februárban, amikor az IMF delegációja Magyarországon járt.

„Elmondtuk, hogy a Fidesz elkötelezett a pénzügyi stabilitás mellett, de számokról nem beszéltünk, hiszen a Fidesz akkor tud csak leltárt készíteni a valós helyzetről, ha kormányra kerül. Semmilyen előzetes megállapodás nem történt, nem is történhetett, hiszen az IMF nem pártokkal, hanem kormányokkal állapodik meg” – hangsúlyozta Szapáry György.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik