Belföld

666-szor szólalt fel napirend előtt az ellenzék

Szili Katalin szerint mozgalmas, izgalmas, tartalmas volt a parlament elmúlt négyéves ciklusa, a volt házelnök rendhagyó módon Katona Bélával, az Országgyűlés jelenlegi elnökével együtt értékelte az időszakot.

Katona Béla a közös sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: “nem volt egyszerű” ez a parlamenti ciklus, de az Országgyűlés tisztességesen elvégezte a munkáját. A kormánypárt és az ellenzék tette a dolgát, még akkor is, ha a hangnem számomra nem volt mindig elfogadható – közölte.

Az MTI kérdésére Katona Béla elmondta, hogy eddig senki nem kezdeményezte rendkívüli parlamenti ülés összehívását. Az ORTT elnökének elmaradt megválasztásával kapcsolatban hangsúlyozta: sokkal jobb, ha hagynak időt a frakcióknak az álláspontjuk megfontolására, annál, hogy leszavazzák a köztársasági elnök és a miniszterelnök közös jelöltjét.

Szili Katalin beszámolt arról, hogy az elmúlt négy évben az Országgyűlés 120 ülésen 256 ülésnapot tartott, amelyen 1019 döntést hozott, ebből 593 volt törvény. Elhangzott 776 interpelláció, 729 kérdés, 1022 azonnali kérdés, és megválaszoltak 5877 írásbeli kérdést. A majdnem ezer napirend előtti felszólalásból 666 volt ellenzéki – közölte a volt házelnök.

A szocialista politikus fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy több ügyben is sikerült konszenzust kialakítani a Házban. Példaként említette a jövő nemzedékek ombudsmanjának megválasztását, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsának létrehozását, valamint a Kárpát-medencei Képviselők Fórumának teljes egyetértésben meghozott döntéseit.

Szili Katalin emlékeztetett arra, hogy ez a parlamenti ciklus politikai szempontból izgalmas időszak volt, mivel bizalmatlansági indítvánnyal miniszterelnököt cserélt a kormányoldal.

Katona Béla azt emelte ki, hogy a tavaszi ülésszak példátlanul rövid volt ugyan, de két ülésnap alatt nagyon sok – összesen 37 – törvényt fogadtak el, amelyből 21 konszenzussal született meg. Szerinte ez “nemcsak azt jelenti, hogy a képviselők elfáradtak az elmúlt három év politikai vitáiban”, hanem azt is, hogy a Ház igyekezett olyan javaslatokat napirendre tűzni, amelyekben lehetőség volt az egyetértés elérésére.

Mindkét házelnök beszélt arról is, hogy a 2011-es magyar soros uniós elnökség előkészítésében jól haladnak az előkészületek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik