Belföld

Hétfőtől itt a regisztrációs jegy

A Volán és a MÁV járatain március elsejétől azoknak is jegyet kell váltani, akik ingyen utaznak. A regisztrációs jegy bevezetésének célja az, hogy adatokat szolgáltasson a díjmentesen közlekedők utazási szokásairól, amelyekről jelenleg csak becslések vannak.

A regisztrációs jegy március 1-jei bevezetésével tisztább lesz a jogviszony az utasok és a közlekedési társaságok között – mondta Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter. Hozzátette: a regisztrációnak utasjogi szempontból is jelentősége van, mivel a késések vagy baleseti károk megtérítése egyszerűbbé válhat a díjmentesen utazók számára.

Hónig Péter elmondta: a közlekedési társaságok törekszenek arra, hogy ne okozzanak kellemetlenségeket az utasoknak, Dombóváron például mozgóárusnál is meg lehet váltani a jegyet, ha a pénztáraknál túl hosszú a sor. A díjmentesen utazók – azaz a hatévesnél fiatalabbak, a 65 évesnél idősebbek, a hadigondozottak és a menekültek – számára viszonylag hosszú türelmi idő van, július 1-ig senkit nem büntetnek meg, ha nincs regisztrációs jegye – jegyezte meg a szaktárca vezetője.

Tóth Erika, a MÁV-START Zrt. üzletszabályozási szervezetének vezetője felhívta a figyelmet: a jegy valamennyi pénztárban, a jegyvizsgálónál, elővételben, interneten és telefonos ügyfélszolgálaton keresztül is megváltható, menettérti regisztrációs jegy azonban nincs, a visszaútra külön kell jegyet váltani.

Hónig Péter az MTI kérdésére elmondta: a kísérleti időszak után egy negyedév elteltével már lehet számításokat végezni, és a 2010-es és 2011-es menetrendek összeállításánál, valamint a közlekedési fejlesztéseknél figyelembe lehet venni a valós utasforgalmi adatokat.

Amrein Károly, a Gemenc Volán Zrt. vezérigazgatója hozzátette: az árkiegészítési törvény szerint a volántársaságok árbevételük nyolc százalékát kapják meg a díjmentesen utazók után, akiknek aránya az összes utasforgalmon belül – becsléseik szerint – tíz százalék felett van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik