Belföld

A Fideszre és az MDF-re is vadászott Budaházy?

Több tucat fenyegetőző telefonhívást és gyalázkodó sms-t kap az a százhalombattai vállalkozó, aki a héten az RTL Klub kamerája előtt beszélt arról, hogy ő buktatta le a Magyarok Nyilait. A rendőrség szerint a Budaházy György vezette csoport felelős több kormánypárti politikust ért támadásért is. Jelenleg 16 embert gyanúsítanak, de a rendőrségi informátor szerint legalább harminc tagja van a feltételezett terrorszervezetnek.

Nyugodtan viseli a támadásokat Benkő György, aki már hozzászokott, hogy percenként csörög a mobilja. Ritka, hogy valaki gratulálna neki az RTL-es szerepléséért, a többség inkább arról tájékoztatja, nem biztos, hogy megéli a holnapot. A férfi az fn.hu-nak azt mondta, azért állt a nyilvánosság elé, mert a hírTV Célpont című műsora rossz színben tüntette fel.

Benkő György az Aktákban forrás: RTL Klub

Benkő György az Aktákban forrás: RTL Klub

A háromórás hanganyagból egyelőre csak kevesebb mint fél órát ismerhetett meg a közvélemény, de Benkő szerint lesz folytatás. A vállalkozó azt ígéri, hogy a jövő héten újabb bizonyítékokkal áll elő. Részleteket nem árult el, de azt mondta, nem csak a szocialista politikusok élete volt veszélyben. Szerinte a Magyarok Nyilai az egész politikai elitet ki akarta söpörni. A listájukon a Fidesz és az MDF is szerepelt – állítja Benkő György.

Az állítólagos terrorszervezetet lebuktató férfi nem konzultál a nyomozókkal, mielőtt vállalta volna az interjút. Azt mondja, nem is keresték azóta.

Sok a kérdőjel

Sándor István egykori főnyomozó szerint sok a miért, amire nincs életszerű válasz. A Papa néven elhíresült nyugállományú rendőr úgy véli, két oka lehet annak, hogy a férfi kitálalt. Az egyik, hogy maga is részese volt a balhéknak, de rájött, mekkora bajban van. A másik lehetőség, hogy megbízás alapján épített kapcsolatot. Az viszont biztos, hogy a Budaházyt lebuktató vállalkozó nem ügynök vagy kapcsolattartó – mondta az fn.hu-nak Sándor István.

A rendőrségi szakértő szerint az is furcsa, hogy nincs botrány abból, hogy egy ilyen súlyú ügyben a bizonyítékot főműsoridőben bemutatja a média. A volt rendőrségi nyomozó úgy véli, hogy a férfi bátorsága arra utalhat, hogy ő már alkut kötött a rendőrséggel, így biztosan gondoskodnak a biztonságáról.

Újabb letartóztatások lehetnek

A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője nem kommentálta a RTL Klub birtokába került hangfelvételt. Fazekas Géza ugyanakkor elmondta, hogy a március közepéig tartó nyomozati határidőt minden bizonnyal még hónapokra meghosszabbítják, mert mind a gyanúsítottak száma, mind pedig a cselekmények köre bővülhet. Hangsúlyozta, hogy az eddig eljárás alá vont 16 emberrel szemben már most bizonyítékok láncolatai állnak a rendelkezésükre.


A Fideszre és az MDF-re is vadászott Budaházy? 2

“Sztálinista nosztalgiashow az RTL-en”

Keményen bírálta a Jobbik EP-képviselője az RTL Klubon bemutatott műsort. Morvai Krisztina közleményében kifogásolta, hogy a kereskedelmi csatorna részéről elmarad a Budaházyék elleni eljárásban elkövetett jogtiprások, például a Guantanamo Magyarországon című dokumentumfilm bemutatása, amely 11 percben foglalja össze a Hunnia csoport elleni büntetőeljárásban elkövetett kirívó súlyú jogsértéseket. A politikus szerint a sztálinista koncepciós eljárások iránti nosztalgiaprogrammal köszöntötte a kommunizmus áldozatainak emléknapját csütörtökön az RTL Klub.


Budaházy ügyészségi aktája

A nyomozás eddigi adatai szerint a magukat Magyarok Nyilainak nevező csoport tagjai Budaházy György utasítására 2007. december 13-a és 16-a között hajtottak végre Hiller István és

Kóka János országgyűlési képviselők ingatlanjai ellen – általuk “figyelmeztető akciónak” nevezett – fegyveres, illetve Molotov-koktélos támadásokat, de a csoport számlájára írják a Dér Zsuzsanna ingatlana ellen elkövetett támadást is. 2007. december 16-án az interneten megjelent közleményben figyelmeztették az összes országgyűlési képviselőt arra, hogy “senki nem utolérhetetlen”, és ennek tudatában a 2007. december 17-i szavazáson nemmel szavazzanak.

A nyomozóhatóság szerint ugyancsak Budaházy utasítására – aki magát “Katonai Parancsnokság” néven jelölte – 2008. február 7-éről 8-ára virradó éjszaka a csoport tagjai Cegléden, Dunaújvárosban, Rácalmáson, Gödön, Kunhegyesen, Sarudon hajtottak végre országgyűlési képviselők ingatlanjai ellen Molotov-koktélos támadásokat, ezzel akarták befolyásolni az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény Országgyűlés általi elfogadását.

Tavaly április 8-án egy miskolci országgyűlési képviselő, egy Szigetváron lakó országgyűlési képviselő és egy adonyi országgyűlési képviselő házánál helyeztek el Budaházy utasítására a csoport tagjai futball-labdába rejtett pokolgépet. A bombákat egy időben akarták felrobbantani, amit a rendőrség akadályozott meg.

A Fideszre és az MDF-re is vadászott Budaházy? 3

A gyanú szerint Budaházy adott utasítást a csoport tagjainak az MSZP kispesti és kőbányai székháza elleni 2007. október 19-ei Molotov-koktélos támadásokra is. A kispesti irodánál a felhasznált palackok nem gyulladtak meg, így végül csak százezer forint kár keletkezett az épületben. A kőbányai székháznál félmillió forint volt a kár.

Meggyanúsították Budaházyt azzal is, hogy ő adott utasítást a “Vörös Csepel” nevű csepeli szórakozóhely, a Hollán Ernő utcai Broadway jegyiroda, a belvárosi Action Bár, továbbá a VIII. kerületi Magnum Fittnes Szalon elleni Molotov-koktélos támadásokra, és ugyancsak az ő megbízására követték el a Szilvásy György lesencefalui ingatlanja elleni támadást, valamint Csintalan Sándor bántalmazását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik