Belföld

A kommunizmus áldozatainak emléknapja figyelmeztetés

A miniszterelnök szerint a kommunizmus áldozatainak emléknapja nem csak emlékeztet, hanem figyelmeztet is saját felelősségünkre, hogy ne engedjük többé soha, hogy bárki, bármilyen eszme nevében elnyomja az embert, a nemzetet. A Fideszes Szijjártó Péter szerint az emlékezés és az emlékeztetés mindig az utódok, a fiatalok felelőssége, kötelessége. Az emléknapon több megemlékezést is tartottak az országban.

A kommunizmus áldozatairól először 2001. február 25-én emlékeztek meg az Országgyűlésben és az ország középiskoláiban. Az emléknap dátumát az alapján jelölték ki, hogy 63 évvel ezelőtt ezen a napon tartóztatták le a szovjet megszálló hatóságok Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, jóllehet a politikust – országgyűlési képviselő lévén – védte mentelmi joga. Az akció a kommunistáktól még távolságot tartó erők megfélemlítését szolgálta, egyben megnyitotta az utat Nagy Ferenc miniszterelnök májusi eltávolítása előtt is.

A kormányszóvivői iroda közleményben a miniszterelnök úgy fogalmazott: a kommunizmus, mint minden rezsim semmibe vette az embert, ezért az elnyomás ellen leginkább “az emberi méltóság védelmével, minden egyes ember jogának érvényesítésével és szabadságának szavatolásával küzdhetünk”.
Hangsúlyozta: bár Magyarországon demokrácia van, de ahhoz, hogy ez így maradjon, minden polgárnak önmagában kell megerősítenie saját demokratikus hitét. (…) Mindenkinek tiszta szívvel és fejjel kell erősítenie a demokratikus intézményeket és pártokat is, hogy az antidemokratikus erőknek ne legyen esélyük soha többé”.

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke az emléknap alkalmából azt írta közleményében, hogy a szocialisták meggyőződése, hogy semmilyen eszme, semmilyen politikai cél nem szentesítheti a diktatórikus eszközöket. A pártelnök kifejtette: az MSZP a kommunizmus áldozatainak emléknapján kegyelettel emlékezik meg a Rákosi-korszak áldozatairól, 1956-os és az azt követő megtorlások mártírjairól és minden politikai üldözöttről, akit nézetei miatt büntettek.
A szocialista politikus szerint pártja a történelmi elégtétel fontos jelképének érzi, hogy a szocialista kormány teljesítette a “régi adósságot”, és a parlament utolsó ülésén a kormányfő bejelentette: az eddig elvégzett munkát folytatva egy civil bizottság az adatok átvizsgálásával egy éven belül biztosíthatja a nyilvánosságot a rendszerváltás előtti állambiztonsági iratoknak.

Szijjártó Péter fideszes országgyűlési képviselő csütörtökön a hódmezővásárhelyi Emlékpont múzeumban szervezett rendezvényen azt mondta, hogy az emlékezés és az emlékeztetés mindig az utódok, a fiatalok felelőssége, kötelessége. Mi fiatalok félelem nélkül beszélhetünk, hiszen nekünk megadatott, hogy a rendszerváltoztatás után váltunk nagykorúvá – mondta a Fidesz elnöki stábjának vezetője.
Balog Zoltán szerint a kommunizmus benne van a jelenben, és benne lehet a jövőben is. Az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottságának fideszes elnöke az emléknapon ezzel magyarázta, hogy még ma is nehéz emlékezni az üldözöttekre.

A Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban arról beszélt, hogy ebből az alkalomból nemcsak a múltra emlékeznek, hanem a jelenre is, mert a kommunizmus szelleme ugyancsak megtalálható volt a 2004. december 5-ei kettős állampolgárságról szóló népszavazás eredményében, és a 2006. októberi tüntetéseket szétverő rendőri brutalitásban.

Kövér László szerint olyan kormányra van szükség, amely nem az emberek útjában, hanem mellettük áll; ha a Fidesz újból bizalmat és lehetőséget kap, elkezdi újraépíteni Magyarországot. Kiemelte: számot kell adniuk tetteikről azoknak, akik hatalmon tartották a “reménytelenség kormányát”.

A Fidesz országos választmányának elnöke az 1956-os Kárpát-medencei Emlékbizottság és a Polgári Magyarországért Alapítvány által rendezett ülésen Budapesten úgy fogalmazott: a szembenézés napján ki kell mondani, hogy azok, “akik kisstílű politikai alkukkal hatalmon tartották a reménytelenség kormányát, szavazataikkal meggátolták a parlament feloszlását, új választások kiírását, cselekvőképes, a válságból kivezető utat mutató kormány munkába állását, együtt és külön-külön is, név szerint felelősek az ország további süllyedésért, leszakadásáért, családok elszegényedéséért, a reménytelenség eluralkodásáért, gyermekeink jövőjének eltemetéséért”.

Az MDF elnökségének közleménye szerint a ma emberei tartoznak annyival az áldozatoknak, hogy megtanulják értékelni a hőn áhított szabadságot és a demokráciát. A MDF fejet hajt az áldozatok emléke előtt és osztozik a hozzátartozók fájdalmában – írták.

Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök azt mondta, hogy a feledéssel gyökértelen és értékvesztett lehet a társadalom, így pedig újra bekövetkezhetnek azok a szenvedések, amelyek a kommunizmus alatt megtörténtek.
A püspök a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott megemlékezésen kiemelte: sokáig még emlékezni is tilos volt a kommunizmus áldozataira, amelynek következménye feledést is okozhatott volna.

Bocsánatkérés nélkül nincs megbocsátás, ennek elhúzódása pedig károsan hathat a társadalomra – hangoztatta a püspök a kommunizmus alatt elkövetett bűnökkel kapcsolatban.
Pécs vezetése határozatban erősítené meg, hogy Sztálin már nem díszpolgára a baranyai megyeszékhelynek. Az önkormányzat közölte: az ezzel kapcsolatos előterjesztést Nagy
Csaba, Pécs fideszes alpolgármestere nyújtja be a közgyűlés soron következő ülésén.

Nagy Csaba szerint “bár a díszpolgári intézmény rendszerváltás utáni újraalapításával ez a cím jogilag már aligha tekinthető érvényesnek”, hiányát érzi annak, hogy a város vezetése külön határozatban még nem erősítette meg a diktátor megfosztását ettől a rangjától.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik