Belföld

Bajnai “nagyon kemény”

Bajnai Gordon miniszterelnök a The New York Timesnak nyilatkozott a görög és a magyar gazdasági helyzetről, a megszorító csomag jelentőségéről, az euró bevezetésről és arról, hogy miként képzeli el a jövőt. Őt pedig Brüsszelből ítélték meg és Soros György is emlegette.

„A Görögországot és néhány más dél-európai országot sújtó pénzügyi válság ellenére Magyarország minden korábbinál jobban elkötelezett az euró mielőbbi bevezetése mellett, még akkor is, ha ennek a célnak az elérése további megszorításokat jelent” – mondta Bajnai Gordon miniszterelnök a The New York Timesnak. A kormányfő úgy képzeli, hogy 2014-re valósulhatna meg ez a terv, annak érdekében, hogy a gazdaság fenntartható módon növekedjen.

Ennek kapcsán a lap idézte Soros György magyar születésű milliárdos üzletembert, aki szerint a magyar gazdaságot talpra állító sikeres lépések például szolgálhatnak Görögország, Portugália és Spanyolország számára. Ugyanis ő azokat “nagyon, nagyon keménynek” tartja, hiszen egy ország a gazdasági visszaesés közepén kényszerül erőteljesen csökkenteni a kiadásokat. “Magyarország megtette ezt, rendkívül rövid idő alatt összeszedte magát, tehát végrehajtható” – mondta.

Bajnai egyetért Sorossal abban, hogy Görögországnak meg kéne alkotnia a saját megszorító csomagját, mert ez az egyedüli útja egy olyan gazdaság megteremtésének, amely képes versenybe szállni Európa legsikeresebb országaival. Ezt akkor jelentette ki, amikor múlt héten találkozott George Papandreou görög kormányfővel.

A The New York Times-ban hozzátette, hogy Magyarországnak elég versenyképesnek kell lennie ahhoz, hogy az euró bevezetése miatt ne kerüljön fenntarthatatlan helyzetbe. Emiatt tartja lényegesnek a következő évek munkáját és azt, hogy szerkezeti reformok szülessenek, ugyanis „a pénzügyi piacok bizalma olyan, mint a beszívott levegő, az ember csak akkor jön rá, mennyire fontos, amikor már fulladozni kezd” -mondta.

Elárulta azt is, hogy távozása után fél év szabadságra akar menni és reméli, hogy a magyarok megtanulták a leckét.
Bajnai tevékenységét Darvas Zsoltot, a Bruegel brüsszeli független gazdasági kutatóközpont makroközgazdásza is értékelte. Ő úgy érzi, hogy “Bajnai segített abban, hogy Magyarország helyes irányt vegyen, mert megkezdte néhány valódi reform bevezetését, bár az IMF-korlátok miatt nem sok választása volt”. Értékelése szerint a miniszterelnök megpróbálta megkerülni a politikai érdekeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik