Belföld

Több mint 20 000 jogi tanács egy év alatt

A Jogpont Hálózat már egy éve ingyenes jogi tanácsot nyújt bárkinek munkajogi, cégjogi vagy társadalombiztosítási kérdéseiben.

Sikeres első évet zárt az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében megvalósuló Jogpont Hálózat, ami az MSZOSZ és négy munkáltatói szervezet összefogásával nyújt bárki számára ingyenes jogi tanácsadást országosan immár 151 helyszínen.

Több mint 20 000 jogi tanács egy év alatt 1

Tavaly februárjában kezdte meg működését a Jogpont Hálózat, és az egy év alatt elért 20 000-es ügyfélforgalom igazolja azt a kezdeti feltételezést, hogy szükség van hazánkban ilyen szolgáltatásra. Az embereknek szükségük van eligazításra, néha aprónak tűnő kérdésekben is, hiszen nincs mindig kéznél egy jogász, akivel meg tudnák beszélni kérdéseiket. Itt lép be a Jogpont Hálózat, ami arra vállalkozott, hogy iránytűül szolgáljon mindenkinek, aki elakad a munka világának szerteágazó szabályai közt. És ez nem csak a munkavállaló lehet – noha többségében munkavállalók keresik fel a szolgáltatást – de egy kis- és középvállalkozás vezetője is épp úgy elbizonytalanodhat egy-egy kérdésben, amit jobb lenne valakivel gyorsan átbeszélni még a végső döntés meghozatala előtt. A projekt célja, hogy a munka világának szereplőit minél inkább jogkövető magaratásra ösztönözzék, illetve segítsék a vállalkozási kedv növekedését is. Ügyfélfogadásaikon felvilágosítást tudnak nyújtani a szükséges jogi lépések mellett az egyes vállalkozásokat elősegítő támogatásokról is.

Természetesen a három jogterület közül a tanácsadásokon a munkajogé a főszerep. Az esetek 60%-ban munkajogi kérdésekkel fordulnak a Jogpont Hálózathoz az érdeklődök, itt is kiemelkednek a munkaviszony megszűntetésével kapcsolatos kérdések. Az ügyfelek vagy azzal a félelmükkel keresik fel a tanácsadást, hogy munkaviszonyuk megszűnésétől tartanak és előzetesen szeretnének tájékozódni jogaikról, járandóságaikról, vagy már az esemény megtörténte után érdeklődnek a felmondás és annak indokának jogszerűségéről. Az ügyek felénél meg is állapítható a tanácsadáson az elkövetett munkáltatói magatartás jogellenessége, így az ügyfelek már felvértezve, minden információ birtokában, a jogaik érvényesítése érdekében tehetik meg a megfelelő lépéseket.
Több mint 20 000 jogi tanács egy év alatt 1

Sokszor azonban nem is a felmondás vagy a közös megegyezés jogszerűsége a probléma, sokkal egyszerűbb kérdések is komoly gondokat tudnak okozni. Sokan nem is gondolnák, hogy egyes cégek megengedhetik maguknak azt, hogy a munkavállaló távozásakor nem adják ki részére a szükséges kilépési papírokat, igazolásokat. Pedig nagy arányban fordulnak a Hálózathoz az érdeklődők, hogy ilyen helyzetben mit tehetnek? A jogszabály ugyan előírja a szükségek igazolások kiadási kötelezettségét, de nem szankcionálja azokat. Így a munkavállalónak csak a peres út marad igazolt kárának bizonyítására a bíróság előtt, ami sokszor nem az ideális megoldás megszorult helyzetében.

A hazai fekete foglalkoztatás is nyomot hagy a Jogpont Hálózat statisztikáiban. Sokan keresik fel a szolgáltatást azzal a problémával, hogy csak utólag, a munkaviszonyuk megszűnését követően szereznek tudomást arról, hogy a munkáltatójuk nem is jelentette be őket, vagy nem a teljes ott ledolgozott időszakra, hanem annak csak egyes szakaszaira, így munkakeresési támogatáshoz sem juthat. Ez a 22-es csapdája, a mai magyar valóság.

Több mint 20 000 jogi tanács egy év alatt 3


A Jogpont Hálózatról bővebben a www.jogpont.hu honlapon, vagy a 321 6673 telefonszámon tájékozódhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik